BreinBieb prikkelt geheugen

GRONINGEN - Groninger Forum Bibliotheek De Wijert heeft met de pilot Breinbieb een kast vol boeken en spelletjes om het geheugen van licht dementerende Stadjers te prikkelen. Wijkwethouder Glimina Chakor verrichtte vorige week de opening.

Volgens Glimina Chakor (GroenLinks) herbergt de stad Groningen om en nabij 2880 bewoners met dementie. ,,Het is de verwachting dat deze groep alleen maar groter wordt. Daarom is deze pilot met de naam BreinBieb goed voor alle Stadjers.”

Op haar vraag of deze pilot van een jaar navolging krijgt, is nog even afwachten antwoordt de organisatie. De pilot richt zich in eerste instantie op de zuidelijke stadshelft. Dan wordt bekeken of alle andere bibliotheken in de stad worden voorzien van een BreinBieb.

Zuidelijke stadshelft

,,De pilot in deze zuidelijke stadshelft is een bewuste keuze”, zegt medewerker publiekservice en sociaal domein Marike Hopma van het Groninger Forum. ,,In dit stadsdeel - De Wijert en omgeving - wonen heel veel ouderen. Dat is niet direct onze doelgroep, dat zijn de mensen met lichte dementie en hun mantelzorgers. Vandaar de opening in ons tijdelijke pand hier aan de Van Ketwich Verschuurlaan. Ook bewoners uit bijvoorbeeld Corpus den Hoorn zijn welkom.”

BreinBieb is een samenwerking van het Groninger Forum, Biblionet Groningen en WIJ-teams van De Wijert en Corpus den Hoorn. De pilot wordt bekostigd met een innovatiesubsidie van de provincie Groningen.

Materialen

Hopma: ,,In de kast zijn allerlei materialen beschikbaar. Een collectie boeken over het fit houden van het geheugen, kinderboeken, romans, tips voor mantelzorgers, magazine ALZ.., dvd’s. Maar ook spellen om de reminiscentie (het ophalen van herinneringen) van het geheugen fit te houden. Denk hierbij aan het spel Memory, maar ook puzzels, sudoku’s en quizzen.”

Om de Breinbieb onder de aandacht te brengen worden met ondersteuning van Wijkdeal De Wijert flyers uitgedeeld. ,,Zo communiceren we ook ons programma met bijvoorbeeld de lezing van Sjaak Verster op 6 juni. Hij is oprichter van Dementheek Leek en heeft veel expertise over dementie die wij kunnen gebruiken.”

De Breinbieb is mede opgezet naar idee van het landelijke Geheugen Kabinet. Na de opening van Chakor was er taart en thee, en een afsluitende lezing van preventiemedewerker Wycher van den Bremen.