Deelnemers 'Gafilevrij' meden de spits al 10.000 keer

GRONINGEN - Deelnemers van het programma 'Gafilevrij' van Groningen Bereikbaar hebben sinds de start in september samen al 10.000 keer de spits gemeden. Dankzij Ronald Bierman uit Roden tikte de Gafilevrij-teller vrijdag de 10.000 mijdingen aan.

Gafilevrij daagt automobilisten, die regelmatig op de zuidelijke ringweg in Groningen rijden, uit om vaker de auto te laten staan en te kiezen voor een reisalternatief. Inmiddels mijden ruim zeshonderd automobilisten regelmatig de spits met Gafilevrij. Samen zorgen zij ervoor dat er dagelijks gemiddeld 160 auto's minder tijdens de spits in Groningen rijden.

Tijdbesparing, beweging én credits

Door de auto vaker te laten staan of op een moment buiten de spits te reizen, dragen de deelnemers van Gafilevrij bij aan de bereikbaarheid van Groningen. De deelnemers zien zelf tijdbesparing en meer beweging als bijkomende voordelen. 

Bovendien verdienen de deelnemers credits wanneer ze tijdens de spits de auto laten staan. Hoe vaker de avondspits wordt gemeden, hoe meer credits zij verdienen.

De gespaarde credits kunnen worden verzilverd voor cadeaus of een schenking aan een goed doel tot een bedrag van € 275.

10.000ste mijding

Groningen Bereikbaar zette vrijdag de deelnemer die de 10.000stee spitsmijding heeft gemaakt in het zonnetje. De spitsmijder in kwestie, Ronald Bierman, kreeg uit handen van directeur Wilko Huyink van Groningen Bereikbaar een wake-up light overhandigd.

Bierman besloot met de racefiets vanuit Roden naar zijn werk in Groningen te gaan reizen, toen zijn auto stuk ging.

,,Met Gafilevrij krijg ik een beloning voor mijn fietsritten. Dat is voor mij een mooie stimulans om met de fiets te blijven gaan. Op deze manier heb ik inmiddels een mooi bedrag bij elkaar gespaard." 

Meer informatie: www.gafilevrij.nl.