Expositie 'Gronings Gas' in Synagoge Groningen

GRONINGEN - Leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum uit Appingedam gaan donderdag 23 mei in Synagoge Groningen met beleidsmakers in gesprek over de impact van de gaswinning. Zijn doen dat aan de hand van de foto's die zij maakten voor de groepstentoonstelling 'Gronings Gas'.

'Gronings Gas' brengt alle facetten van de lokale gaswinning in beeld, door de lens van lokale fotografen en van de jongeren van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum.

De scholieren deden hiervoor mee aan het Canon Young People Programme, een internationaal programma waarmee Canon jongeren leert hoe zij de kracht van beeld kunnen benutten om maatschappelijke issues op de kaart te zetten.

Aan de hand van de de 'Sustainable Development Goals' van de VN gaven de deelnemers vorm aan hun beeldverhalen.

Landschapsfotograaf en Canon-ambassadeur Bas Meelker, zelf ook Groninger, hielp de scholieren met behulp van foto’s een beeldverhaal te maken, waarbij zij de impact van de gaswinning in Groningen visualiseerden. 

'Gronings Gas'

Een selectie van deze beeldverhalen maakt deel uit van de expositie ‘Gronings Gas’. Dit werk wordt aangevuld met beelden en verhalen van lokale fotografen en journalisten.

De groepstentoonstelling, gepresenteerd door Stichting NonFiction Photo, geeft een overzicht van belangrijke spelers en thema’s over de gaswinning in Groningen. Daarbij wordt het verleden, het heden en de toekomst vanuit oplossingsgerichte journalistiek belicht.

Onder meer De Verhalen van Groningen, Dagblad van het Noorden (met de series ‘Ik wacht’ en ‘Het verdwenen Groningen’) en lokale fotografen (zoals Kees van de Veen, Jan Zeeman, Anjo de Haan en Joost Nuijten) doen en denken mee ten bate van de volgende generatie Groningers.

Gesprek over gaswiining

Donderdag 23 mei nemen de exposerende leerlingen en Andrea Hooymans, curator van ‘Gronings Gas’, de aanwezigen mee langs de expositie. Daarna wisselen ze gedachten en ideeën uit over de gaswinning in Groningen.

Bij dit gesprek schuiven onder anderen kinderombudsman Margrite Kalverboer, Canon-ambassadeur Bas Meelker, Canon Sustainability Officer Judith Voermans en wethouder Lea van der Tuin van de gemeente Appingedam aan.

De tentoonstelling ‘Gronings Gas’ is nog tot 2 juni te zien in de synagoge in Groningen, tegelijkertijd met de Zilveren Camera-tentoonstelling.

Meer informatie www.nonfictionphoto.nl