Lezing Marcel de Jong over 'De Afscheiding'

GRONINGEN - Schrijver, columnist en journalist Marcel de Jong geeft donderdag 6 juni een lezing in de remonstrantse kerk, het kantoor van Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK). De voordracht is getiteld: 'De Afscheiding'.

'De Afscheiding' uit 1834 begon in de Catharinakerk in Ulrum en is onlosmakelijk verbonden met dominee Hendrick de Cock. 'De Afscheiding' is ook de titel van een in 2018 verschenen roman van de hand van Marcel de Jong.

De Jong vertelt in zijn roman het verhaal over de kerkstrijd in 1834 die totaal uit de hand liep. Een bizarre geschiedenis over de strijd tussen een strenggelovig volk en een liberale elite. Een strijd tussen arm en rijk, tussen kerk en staat.

Maar het verhaal gaat ook over nu. Het laat je nadenken over de vrijheid van meningsuiting, godsdienst en onderwijs.

Breder perspectief

De Jong in de remonstrantse kerk over het proces van het schrijven van een historische roman, over de sociale context van De Afscheiding, over de inhoud van de kerkstrijd, over de strijd tussen een rijke en liberale elite en een arm en gelovig volk, over een emancipatiebeweging van de allerarmsten, en over het belang voor de totstandkoming van de grondwet van 1848.

Hiermee wordt 'De Afscheiding' in een breder perspectief geplaatst.

Marcel de Jong

Marcel de Jong is schrijver sinds 1997. Bij uitgeverij Passage verschenen drie romans: 

  • 'Tropenkolder'(2010)
  • 'Geen les meer (2011)
  • 'Coma' (2014)

De Jong was in 1997 en 1998 op Bonaire verslaggever van de Antilliaanse editie van het Algemeen Dagblad. Sindsdien schrijft hij regelmatig artikelen in diverse kranten.

Op dit moment is hij columnist bij de Delftse Post en freelancejournalist voor het AD.

De lezing begint om 19.30 uur. Entree: 2,50 euro (SOGK-donateurs gratis). Aanmelden: info@groningerkerken.nl of 050-3123569.