36ste Internationale Rederijkerscongres in stad en provincie Groningen

GRONINGEN - Stad en provincie Groningen vormen zaterdag 1 en zondag 2 juni het decor voor het 36ste Internationale Rederijkerscongres. Rederijkerskamers uit Vlaanderen en Nederland komen hiervoor naar Groningen.

Het 36ste Rederijkerscongres begint zaterdag 1 juni met een excursie per bus door de provincie Groningen in de middaguren. Hierbij worden de Menkemaborg in Uithuizen en het Openluchtmuseum Het Hoogeland in Warffum bezocht.

De excursie eindigt in Zeerijp met een orgelconcert in de kerk en een optreden van de kamer Sappho uit Loppersum.

Rederijkersjuweel

In de avonduren staat in Het Trefcentrum in Bedum het rederijkersjuweel geprogrammeerd. Een avond met toneel, muziek en poëzie. Aan het Rad van Poëzie nemen de kamers Tollens (Hoogezand en Sappemeer) en Ons Genoegen (Leek) deel. De kamer IOVIVAT uit Garnwerd treedt op met een levend schilderij.

Het rederijkersjuweel begint om 20.00 uur. Entree: 10 euro. 

Academische Zitting

Zondag 2 juni start het rederijkerscongres met de traditionele Academische Zitting in het Der Aa-Theater in Groningen. In deze zitting worden lezingen gegeven over rederijkers in en om het Antwerps Liedboek en over het verschijnsel dat in de provincie tussen 1300 en 1450 het Fries als taal werd verdrongen door het Gronings.   

Het 36ste Internationale Rederijkerscongres is georganiseerd door het Koninklijk Provinciaal Groninger Rederijkersverbond in samenwerking met het Internationaal Verbond van kamers van Rhetorica Vlaanderen - Nederland.