B en W willen 10.000 armaturen vervangen door led-armaturen

GRONINGEN - B en W van de gemeente Groningen willen de komende twee jaar ongeveer 10.000 armaturen van lichtmasten vervangen door led-armaturen.

De gemeente Groningen telt in totaal 36.000 lichtmasten. Bij bijna een derde van de lichtmasten wordt de armatuur dus vervangen door een energiezuiniger led-armatuur.

Het gaat hierbij om armaturen die binnenkort vervangen moeten worden of armaturen waarvan de lampen niet meer verkrijgbaar zijn. Een armatuur bestaat uit de kap, de fitting, de behuizing en de lamp van de lichtmast. 

De verwachting is dat met de vervanging van de armaturen een CO2-reductie wordt gerealiseerd van 550 ton per jaar.

Besparen op energie- en onderhoudskosten

Verder verwacht de gemeente dat met de vervanging van de armaturen 69.000 euro kan worden bespaard op de energiekosten. Met de toepassing van de nieuwe led-armaturen kan het licht immers gedimd en dynamisch gestuurd worden, zodat minder energiekosten worden gemaakt en lichthinder en -vervuiling worden beperkt.

Bovendien heeft led een levensduur van ongeveer twintig jaar en is daarmee onderhoudsvriendelijker dan de bestaande armaturen. Aldus kan volgens de gemeente 87.000 euro bezuinigd worden op de onderhoudskosten

3,2 miljoen euro

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad 3,2 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de vervanging van de armaturen. Nadat deze eerste 10.000 armaturen zijn vervangen, worden de mogelijkheden en kosten voor een volgende fase in beeld gebracht.