Erwin Wiersinga speelt Bach op orgel Martinikerk

GRONINGEN - Erwin Wiersinga geeft zaterdag 1 juni een orgelconcert in de Martinikerk. Op het programma staan uitsluitend muziekstukken van Johann Sebastian Bach.

Erwin Wiersinga wil de muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750) in verschillende toonsoorten laten horen. In de achttiende eeuw werd aan elke toonsoort een ander karakter toegekend, van serieus of verdrietig tot uitbundig en feestelijk.

Zo speelt Wiersinga diverse koralen in verschillende stemmingen, maar ook boeiende fuga’s, onder andere uit de ‘Kunst der Fuge’.

Arp Schnitger

Het orgel in de Martinikerk, met pijpwerk uit de Middeleeuwen tot de twintigste eeuw, is bij uitstek geschikt voor de muziek van Bach. Beroemd zijn de pedaaltorens, die in 1692 zijn gemaakt door meesterbouwer Arp Schnitger. Uit alle werelddelen komen mensen naar Groningen om deze te horen. Sommige mensen kunnen de laagste tonen zelfs als een trilling voelen.

Erwin Wiersinga

Erwin Wiersinga is orgeldocent aan de Universität der Künste in Berlijn en aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Samen met Leo van Doeselaar is hij sinds 2014 titulair organist van de Martinikerk.

Momenteel werken beide organisten samen aan cd-opnames op de twee orgels in de Martinikerk.

Het concert begint om 20.00 uur. Entree: 10 euro.