Oosterparkwijk groot in beeld

GRONINGEN - De Oosterparkwijk bestaat honderd jaar. Het hele jaar door organiseren Oosterparkers activiteiten om dit jubileum te vieren. Werkgroep Oosterpark Nooit Saai (ONS) staat te trappelen voor de opening van een eigen foto-expositie.

,,We willen dat passanten in de auto of op fiets er niet omheen kunnen. Dat ze bij het passeren van die enorme foto op de Petrus Campersingel steeds weer worden verrast. Dat ze - wachtend in de dagelijkse file - willen weten wat die foto betekent. Dat ze nieuwsgierig worden. Dat ze wandelend op zoek gaan naar de andere foto’s om zich te verbazen over de historie van de wijk”, zegt Frans Geubel.

ONS is een werkgroep die sinds tien jaar kunst en cultuur in de Oosterparkwijk bevordert. Het zette Stap voor Stap-rondwandelroutes uit in de Oosterparkwijk, over bijvoorbeeld het Blauwe-, Witte-, Rode- én Oranjedorp en zorgde voor Fluisterbank Lindenhof. ONS redde kunstwerken als De Antilope van Vladimir de Vries en de Haan-mozaïek van Siep van en Berg van de sloop.

In 2016 richtte de werkgroep het - inmiddels door de Oosterhoogebrugschool geadopteerde - oorlogsmonument bij de voormalige Oostersluis op. Op 15 juni staat een muzikale fietstocht op het programma. ,,De naam was eerst ‘Oosterpark Niet Saai’. Dat is snel veranderd in ‘Oosterpark Nooit Saai’. Dat bekt beter. Ik kom uit de reclamewereld, snap je?”, zegt Sjoukje van Kuiken lachend.

Idee

Het idee van de expositie komt van de Museale Expositie in 2013 met oude foto’s in het Grand Café van het inmiddels gesloopte Treslinghuis. Bewoners Organisatie Oosterpark klopte bij ONS aan met het verzoek om meer te doen met die foto’s, vanwege het jubileum van de wijk. Pieters: ,,Ze vroegen of wij die foto’s misschien groot opgeblazen langs de openbare weg wilden zetten. Mooi idee, vonden we.”

Straks zijn dus ‘opgeblazen’ foto’s te zien van anderhalf bij twee meter op doeken en stellages van twee bij drie meter. ,,Echte blikvangers dus”, zegt Van der Wis. De zogenaamde ‘Meshdoeken’ zijn wind doorlatend en weerbestendig, kunnen dus wel even mee. Op de foto’s komen de namen van de sponsors te staan, het ONS-logo, een plattegrond en tekst om de foto te duiden in het straatbeeld.

Vier leden van ONS zijn al een tijd bezig om de expositie op te zetten. Belemmeringen en obstakels moeten overwonnen worden. ,,Een flinke berg werk is inmiddels verzet”, zegt Menno van der Wis.

Een foto zet je niet in een plantenbak, vindt de gemeente. De foto’s moeten niet het verkeer hinderen, is een andere opmerking. Wat moet het formaat zijn? De foto’s staan buiten: zijn ze weerbestendig en bestand tegen vandalisme? Dat zijn zaken waarover de vier leden van ONS zich buigen.

Fotomateriaal

Met het fotomateriaal zelf zit het al snel goed: ,,De gesprekken met Michael Hermse van Groninger Archieven, want die is leverancier, verlopen vlekkeloos”, zegt Jacqueline Pieters. ,,Ook de teksten om de foto’s te duiden krijgen we aangeleverd. De berg werk zit ‘m in het uitzoeken van de foto’s.”

ONS kan het project bekostigen met giften van Stichting Evenementen Oosterparkwijk, die speciaal in het leven is geroepen voor 100 jaar Oosterparkwijk. Ze regelt ook sponsors. ,,Verder staan we heel goed bekend bij fondsen en bedrijven in de omgeving. Ze zien ons als een betrouwbare werkgroep. Zo komt het financiële plaatje altijd wel rond”, zegt Van Kuiken.

,,De foto’s tonen het verschil tussen verleden en heden op meerdere locaties in de wijk”, zegt Geubel.

,,We geven de geschiedenis een plek in het hedendaagse Oosterpark, dat is de essentie”, vult Van der Wis aan.

Geubel: ,,Bij de Praxis aan het Damsterdiep komen twee foto’s van Niestern, de scheepswerf die ooit op diezelfde plek was gehuisvest. Verder schaatsers op het - toen nog niet gedempte Damsterdiep. De Steentilkade tegenover de voormalige apotheek. En noem maar op.”

De exposite – van juni tot en met oktober - is te zien op achttien markante locaties kriskras door de Oosterparkwijk.