Gratis bloeddruk-check voor inwoners gemeente Groningen

GRONINGEN - Inwoners van de gemeente Groningen kunnen van maandag 27 mei tot en met zaterdag 8 juni op verschillende openbare plaatsen hun bloeddruk laten meten. Hartstichting richt hiervoor op openbare plaatsen, zoals supermarkten en bibliotheken, bloeddrukmeetpunten in.

Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat één op de drie Nederlanders van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft. Waar een deel van hen medicatie gebruikt of zijn of haar leefstijl heeft aangepast om de bloeddruk op gezond niveau te brengen, weet circa veertig procent niets van die verhoogde bloeddruk. Dit zijn ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders.

Regelmatig bloeddruk meten

David Smeekes, huisarts werkzaam bij de Hartstichting: ,,Het is vanaf je 40ste belangrijk je bloeddruk te kennen, ook als je gezond bent. Want een hoge bloeddruk voel je niet, maar verhoogt wel je kans op een hart- of vaatziekte. Het kan bijvoorbeeld leiden tot een hartinfarct, beroerte of hartfalen. Daarom roept de Hartstichting op om regelmatig je bloeddruk te (laten) meten. Net zoals je ook wel eens op een weegschaal staat. Zo kun je tijdig maatregelen nemen om je bloeddruk op gezond niveau te krijgen als dat nodig is.”

Tijdelijke meetlocaties

De Hartstichting heeft onder meer tijdelijke meetlocaties ingericht in:

  • TSN Thuiszorgwinkel aan de Griffeweg in Groningen
  • TSN Thuiszorgwinkel aan de Berkenlaan in Groningen
  • Groninger Forum Bibliotheek in de Oude Boteringestraat in Groningen
  • Coop Alma in Ten Boer
  • Albert Heijn in Paterswolde

Meer informatie: www.hartstichting.nl/risicofactoren/gratis-bloeddruk-meten.