Holtbar sluit: ‘Er is nog zoveel meer’

De Holtbar concept store aan de Oude Kijk in ’t Jatstraat 20 sluit de deuren. Na dik vier jaar vindt Jacobien Mansholt het tijd voor iets anders. Wat precies? Daar gaat de onderneemster eerst eens even over nadenken op het aardappelbedrijf van haar ouders in Vierhuizen waar ze de komende periode de handen laat wapperen.

De naam Holtbar is ontleend aan het Deense woord voor duurzaam, bovendien zit de achternaam van Jacobien (en haar zus Hilrieke met wie ze vier jaar geleden op deze plek begon) in de naam verwerkt. Wie heeft een duur merken- en namenbureau nodig als je zelf over een creatieve geest beschikt? Holtbar deed de afgelopen jaren z’n naam eer aan: duurzame, mooi gemaakte spulletjes werden er verkocht en je kon er terecht voor koffie en allerlei lekkers. ,,We letten altijd goed op dat het duurzaam is, een beetje uit de buurt komt", zegt Mansholt.

Na verloop van tijd stapte zus Hilrieke uit de zaak en kwam de complete verantwoordelijkheid voor de zaak bij Jacobien te liggen. ,,Ik heb gelukkig wel hulp." Maar wat een verantwoordelijkheid. Zeven dagen in de week ben je met zo’n winkel bezig. Het was er ook niet bepaald stil… In de drukke hoek tussen Academiegebouw/Universiteitsbibliotheek en Harmoniegebouw wemelt het van studenten die graag op een lekkere plek neerstrijken voor een kop koffie, een gezonde lunch en wat kletsen of studeren. De laatste vijf jaar is de Oude Kijk getransformeerd van een wat stille winkelstraat in een bruisende horecastraat waar gezond, duurzaam, jong en hip de boventoon voeren.

De zoektocht naar een overnamekandidaat voor Holtbar liep op niks uit. Jacobien verkoopt haar spullen uit. En dan valt het doek.