Stadse Fratsen - Honds behandeld

Vrijwel wekelijks slaagt het stadsbestuur erin om opnieuw een melkkoe op de kast te jagen. De hondenbezitters moeten extra bloeden via de hondenbelasting. Parkeren in en rond de binnenstad wordt fiks duurder nu de parkeertarieven omhooggaan. Meest recente slachtoffer van de nivelleringsdrift der vroede vaderen (en moederen): de toerist.

Die gaat straks 3 euro 70 euro toeristenbelasting per nacht betalen om zijn hoofdje op een hotelkussen te mogen leggen. Een verhoging van 17,5 procent. 

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) is verbijsterd. Niet alleen over de verhoging op zich, maar ook over de uitwerking van de maatregel, waar in het stadhuis kennelijk geen oog voor is: verhogingen zouden pas na een jaar ingaan. Met een erg goede reden. Hotels maken namelijk afspraken met grote partijen over kamerprijzen. Die zijn niet tussentijds aan te passen en dus moeten de hoteliers zelf maar zien hoe ze deze aanslag op hun exploitatie oplossen. Je zou het zo’n wethouder toch gunnen dat hij of zij zelf, al is het maar een half jaar, een eigen bedrijf moeten runnen, zonder dat hij of zij baddert in belastingcenten.

Anyways, wat ook nogal steekt bij KHN, is dat de toeristenbelasting (net als de hondenbelasting) naar de algemene middelen gaat. Oftewel, geen cent van die 3 euro 70 per nacht gaat naar het aantrekkelijker maken van de stad voor de toerist. Het geld gaat naar de basisbaan, naar nieuwe zuinige lantaarnpalen en andere op zich mooie zaken waarvan de stad gezonder, groener en gelukkiger wordt. Geen wonder dat de horeca zich wat honds behandeld voelt…

Overigens werd deze week bekend dat de verbouwing van het stadshuis fiks duurder uitvalt. Geen man overboord, hoor. Er loopt vast nog wel ergens een nu nog nietsvermoedende melkkoe los die straks lekker uitgeknepen kan worden om ook dit gat te dichten.


Gerelateerd nieuws