Kunstvete sleept zich voort

GRONINGEN - ,,Je moet je doodschamen”, beet schilder Cor van Loenen de Groninger ex-kunstverzamelaar Johan Meijering toe tijdens een zitting vorige week in de rechtbank van Leeuwarden. Wat is er gebeurd? Overzicht van een zich al jaren voortslepende kunstvete tussen twee gewezen vrienden.

Ooit waren de schilder en de verzamelaar vrienden. Maar met vrienden kun je beter geen zaken doen. Een eind jaren ‘90 afgesloten transactie zorgt tot op de dag van vandaag voor bonje en rechtszaken.

Eind jaren ‘90 leverde Van Loenen aan Meijering een aantal doeken van Ploegschilders als Jan Altink, Jan Wiegers en Johan Dijkstra. Voor een prikkie. Meijering verbouwde in die periode zijn tangosalon in Groningen. De verbouwing (door Geveke, het bedrijf van de bekende Groninger zakenman Henk Koop) liep nogal in de papieren. Meijering wist de bouwnota te drukken door een aantal van de van Van Loenen gekochte schilderijen (voor het drievoudige) door te leveren aan Koop in ruil voor een fiks lagere verbouwnota. Maar... toen Koop de werken voorlegde aan Ploegkenner Han Steenbruggen, oordeelde deze dat de doeken ‘niet goed’ (vals) waren.

Koop pissig, Meijering in verlegenheid, Van Loenen de gebeten hond.

Het zaakje stinkt, eerlijk gezegd, aan alle kanten: Van Loenen was eind jaren ‘90 al uitgebreid in verband gebracht met Ploeg-vervalsingen. Wist Meijering dat niet toen hij de doeken kocht? Onwaarschijnlijk dat een kunstliefhebber en -verzamelaar er niets over meegekregen zou hebben. Meijering houdt tot op de dag van vandaag vol dat hij ter goeder trouw was.

Sinds de omstreden koop eind jaren ‘90, hebben beide heren (beiden inmiddels een eindje in de 70) elkaar meerdere keren ontmoet in de rechtbank. Een zaak over de vraag of de doeken vals waren, leidde tot de vaststelling dat twee doeken vals waren. Van Loenen betaalde Meijering tienduizenden euro’s aan schadevergoeding.

Meijering is echter nog niet tevreden. Hij wil meer geld zien omdat hij nar eigen zeggen ‘als persoon besmet is geraakt’ door alle publiciteit rond de zaak. Als handelaar was hij zijn geloofwaardigheid kwijt, waardoor hij zakelijk benadeeld zou zijn. Van Loenen heeft beroep aangespannen in een poging de al betaalde schadevergoeding terug te krijgen.