Op zoek naar dat ene jasje

GRONINGEN - Zondag 26 mei is het Klein Berlijn op de Grote markt. De markt is, hoe kan het ook anders, gebaseerd op een markt in Berlijn.

Jan en Alma Doff zijn vanuit Lageland naar de hoofdstad gekomen. „Ik heb niet zo veel met Retro”, zegt Jan terwijl zijn vrouw verder snuistert. „Eigenlijk maakt het mij niet veel uit wat ik in huis heb staan. Maar het is best leuk om hier even te kijken.”

Terwijl de warme nacho’s op het terras worden geserveerd slenteren de mensen tussen de kramen met curiosa. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er uitgestald. Van elpees tot beeldjes en van meubels tot kleding. Tiny Lieffering uit Leek komt vooral voor de nostalgie. „Geweldig toch , die oude vaasjes, ouderwetse kledinghangers en prullen?”, mijmert ze. Ook de jaren negentig trainingspakken, oorbellen met clips en de bruin oranje trommels uit de jaren zeventig liggen voor het grijpen.

Tussen de Raggae klanken is het goed toeven op de markt. Annemarie en Peter zijn uit Leeuwarden gekomen. Het is de eerste keer dat ze met kleding op een markt staan. „We hebben de winkel zes weken geleden overgenomen”, vertelt Annemarie. De kleding is vooral gericht op de jongeren en komt uit de winkel die zich De Plek noemt en ook Leeuwarden is gevestigd.

‘Riders on the storm’ galmt over het stadscentrum. Een meneer met een fles jenever wurmt zich door massa en roept vrolijk ‘Moi’terwijl hij zijn fles in de lucht houdt. De catering is volop aanwezig. Precies zoals het hoort op een dergelijke plek. Geen markt zonder churros als goeie tegenhanger van de gebruikelijke kroket of Vlaamse friet.

Tegen vieren trachten de eerste regendruppels het evenement in het water te laten vallen. Maar voor echte vintageliefhebbers is de nattigheid geen reden om af te haken. Want tja, je zult dat ene jasje maar mislopen.

Ineke Doornbos