Kunstwerk De Figuurtoren in Oosterparkwijk onthuld

GRONINGEN - Wethouder Carine Bloemhoff en kunstenares Elisabet Stienstra hebben zaterdag, samen met kinderen uit de buurt, het nieuwste kunstwerk van Groningen onthuld: De Figuurtoren. Deze acht meter hoge sculptuur van de hand van Elisabet Stienstra staat bij de nieuwe vijver aan de Piet Fransenlaan in woonbuurt De Velden in de Oosterparkwijk.

Elisabet Stienstra verwerkte de geschiedenis van dit deel van de Oosterparkwijk in haar kunstwerk. Zo bestaat De Figuurtoren uit elf op elkaar gestapelde mensfiguren. Dit is een verwijzing naar de architectuur van J.P. Berlage, de stedenbouwkundige die de structuur ontwierp van de Oosterparkwijk. Berlage nam het getal elf vaak als basis.

FC Groningen

Elf staat, net als de bal in het kunstwerk, ook symbool voor de voetbalgeschiedenis; een link met het oude FC Groningen-stadion dat op de plek van De Velden stond.

Ook het materiaal is een verwijzing: Het kunstwerk is vervaardigd uit lichtgrijs graniet, deze steensoort was favoriet bij beeldhouwers in de tijd van het ontstaan van de Oosterparkwijk.

Met twee halve cirkels en blokken heeft Stienstra een zitplek aan de voet van de sculptuur gecreëerd.

Het maakproces van De Figuurtoren is onderdeel van de tentoonstelling The Female Presence, die tot en met 6 juli is te zien in het CBK Groningen.