Susanne loopt de Ladies Run

GRONINGEN - ,,In het najaar bracht ik mijn moeder naar één van de bussen waar ze vrouwen tegenwoordig controleren op borstkanker. Twee jaar daarvoor was ze er ook geweest: toen was er nog niets aan de hand.”

,,Maar van de uitslag van deze keer schrokken we: het bleek dat bij mijn moeder borstkanker gediagnosticeerd was." Susanne Feringa, 21-jarige studente Biomedische wetenschappen uit het Drentse Barger-Compascuum, nam dit voorjaar daarom het besluit om zich aan te melden voor de Ladies Run in Groningen. Die gaat op 9 juni van start: 42 deelneemsters en acht teams zetten zich in om geld op te halen voor het kankeronderzoek. ,,Ik kwam op het idee nadat ik mijn moeder het roze armbandje van Pink Ribbon zag dragen", legt Susanne uit. ,,Dit is mijn manier om iets te kunnen doen voor mensen met borstkanker, een manier om me minder machteloos te voelen."

Bijwerkingen

Bij Susanne's moeder is de behandeling goed aangeslagen, inmiddels zit ze in de laatste fase en krijgt ze immunotherapie. Toch zorgde de diagnose voor een roerige tijd voor Susanne's familie. ,,Eén van de bijwerkingen was dat mijn moeder vergeetachtig werd. Dat was raar om op te merken", vertelt Susanne. ,,Straks, na de behandeling, zal dat vast beter worden. Vergeleken met een aantal jaar terug kunnen artsen al veel betere behandelingen bieden, maar er kan nog altijd veel verbeterd worden, zoals onderzoek naar dit soort bijwerkingen."

Het belang van geld voor meer onderzoek is voor Susanne extra duidelijk vanwege haar studie: momenteel doet zij een master Behavioural and Cognitive Neurosciences aan de RUG. Zodoende werkt ze mee aan een onderzoek naar een zeldzame ziekte bij het UMCG. ,,Dat laat zien dat geld inzamelen zorgt voor beter onderzoek. Ik vind het ook vanwege mijn betrokkenheid in de medische wereld interessant om te zien wat Pink Ribbon met het opgehaalde geld gaat doen."

Trainen

Susanne, druk met haar masterstudie en ook meerdere avonden per week actief op het voetbalveld, biecht lachend op dat ze nog wel even tijd moet zien te vinden om te trainen voor de Ladies Run. Ze schreef zich in voor de 10 kilometer en haalde reeds meer dan 1.100 euro binnen. ,,In het begin ging ik voor de 100 euro. Vrienden en familie doneerden, en via Facebookoproepjes kwam er steeds meer geld binnen. Uiteindelijk durfde ik voor de 250 euro te gaan, maar dat werd ook makkelijk gehaald. Misschien dat we nu uiteindelijk zelfs een bedrag 1.500 euro ophalen. Al met al hebben alle deelneemsters van de Ladies Run al heel veel geld opgehaald."

En straks, op de grote dag, komen al die vrienden en familie ook kijken. ,,Mijn moeder vond het heel bijzonder dat ik besloot om aan het evenement mee te doen. We gaan er een met z'n allen een mooie dag van maken."

Susanne (en de andere deelneemsters) sponsoren kan nog. Kijk hiervoor op: hardlopen.voorpinkribbon.nl/actie/susanne-feringa.