Mickey Mouse is overal | Buitenspel

Het was de flamboyante Engelse manager Brian Clough die midden jaren tachtig de eredivisie van de weinig vleiende bijnaam Mickey Mouse Competition voorzag.

Clough, met de Engelse provincieclub Nottingham Forest in 1979 en 1980 winnaar van de Europa Cup voor landskampioen - de voorloper van de Champions League - vond dat clubs als PSV en Ajax in Europees verband profiteerden van de magere tegenstand in de eigen competitie.

Anno 2019 domineren Ajax en PSV de eredivisie nog steeds, maar is Mickey Mouse overal. Je zou zelfs van een Europese muizenplaag kunnen spreken. In de vijf sterkste competities zijn de kampioenen van dit jaar de vijf van vorig jaar. Bayern München werd alweer voor de zevende keer op rij kampioen van Duitsland. En Juventus zelfs al voor de achtste achtereenvolgende keer in Italië.

Paris St. Germain eindigde ondanks vier nederlagen in de slotmaanden van de competitie zestien punten voor op naaste belager Lille. De Franse topclub vierde de zesde titel in zeven jaar tijd.

Hoewel het Barcelona maar niet lukt om even aansprekende opvolgers te vinden voor grootheden als Xavi, Iniesta en Neymar werd de club toch op grote afstand van Atletico Madrid kampioen. Voor de club van Lionel Messi was het alweer het zevende landskampioenschap in tien jaar tijd.

In Engeland tot slot, had Manchester City hevige concurrentie van Liverpool, maar bedroeg het gat met nummer drie Chelsea maar liefst 26 punten! City won ook nog eens de FA Cup, de League Cup en het Charity Shield. Maar de op vier fronten sterkste club van Engeland sneuvelde in de kwartfinale van de Champions League.

Desondanks levert Engeland dit seizoen alle finalisten van beide Europese titeltoernooien. Met vanavond Chelsea en Arsenal in de finale van de Europa League en zaterdag Spurs en Liverpool in de finale van de Champions League. Zelfs de Spaanse giganten Real Madrid en Barcelona waren dit jaar niet opgewassen tegen de opnieuw toegenomen financiële slagkracht van de Engelsen.

Nu maar hopen dat niet ook de Champions League een Mickey Mouse League wordt.