Herinnerings in beeld | Hoofdstation

GRONINGEN - De geschiedenis van Groningen in beeld gebracht door de Groninger Archieven en het Noordelijk Scheepvaartmuseum. Met deze week aandacht voor het hoofdstation.

Station Groningen gaat spectaculair op de schop voor ‘een nog mooier visitekaartje’ kopte de Volkskrant op 27 mei jongstleden. ‘Een karakteristieke voorgevel had het hoofdstation van Groningen al. Nu krijgt het ov-knooppunt ook een tweede gezicht – aan de achterzijde. Maandag presenteerde spoor- en stationsbeheerder ProRail het voorkeursontwerp voor een grootscheepse verbouwing van het rijksmonument uit 1896. Dat moet worden toegerust op een toekomst met meer treinen én fietsen.’

Ansincht uit 1935

Op deze ansicht uit circa 1935 is het mooie visitekaartje duidelijk te zien. Op het plein voor het station reden toen nog fietskarren en trolleybussen. En haalde je iemand met de auto van de trein? Dan parkeerde je gewoon pal voor de ingang.

In 2007 werd op deze plek het ‘Stadsbalkon’ geopend. De stalling eronder biedt plaats aan meer dan 4.000 fietsen.

Onder het nieuwe station dat waarschijnlijk in 2023 opent, kunnen maar liefst 6.600 fietsen extra worden gestald. Ruim baan voor de fiets dus.

Meer foto’s van vroeger bekijken? Ga naar www.beeldbankgroningen.nl.

Karlijn Donders