Flame of Hope voor Special Olympics

GRONINGEN - Special Olympics Regionale Spelen Groningen trapt zaterdag 15 juni af. Een dag vol sport, spel en plezier voor 750 sporters met een verstandelijke beperking. De opening bestaat uit het ontsteken van de Flame of Hope, Parade of Atletes, acts en vlag hijsen.

,,Ja, we zijn al weken bezig met de voorbereidingen”, zegt stagiaire Special Olympics Anne-Miek van Steenbergen (26) in de Sinnige Stee Groningen, het hoofdkwartier van de organisatie. Ze wordt omringd door stapels dozen, grote gelabelde kratten, posters. 

Torch Run

,,De Special Olympics wordt geopend door internationale organisatie Torch Run. Heel speciaal. Dat geeft het evenement precies het juiste ‘olympische’ gevoel.”

Voor Torch Run gaan agenten en brandweerlieden hardlopend vanaf politiebureau Rademarkt, naar de openingsceremonie bij het Willem-Alexander Sportcentrum op het Zernikeplein om daar de Flame of Hope - een variant van de Olympische vlam - te ontsteken. ,,Het is wereldwijd dé manier om aandacht te vragen voor Special Olympics. Ook in Groningen.”

Voor het zover is, vertelt Van Steenbergen in de hectiek van de voorbereidingen waarom het deelnemersveld van 750 sporters voor Special Olympics bijzonder is. ,,Het komt van twee kanten. Enerzijds heeft Special Olympics meer te bieden. Anderzijds zijn steeds meer sporters met een verstandelijke beperking - zogenaamde G-sporters - verbonden aan een club. Ze zijn als doelgroep makkelijker te benaderen en te motiveren mee te doen.”

Veertien sporten

Veertien sporten staan op het programma. Deze editie kan voor eerst worden gegolfd, bij Golfclub Holthuizen in Roden. ,,Golf is in opkomst bij G-sporters. Holthuizen had al G-sporters op de ledenlijst en was bereid zich aan te sluiten bij het evenement.”

Ook nieuw is ‘#Play Unified’: sporters met en zonder beperking gaan samen de sportbaan op voor tennis, badminton of golf. ,,Hierbij staat ‘ontmoeting’ centraal. Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat mensen met en zonder beperking samen sporten.’’

Verder zijn er de niet-prestatiegerichte onderdelen Motor Activity Training Program (MATP) en Sportfun. ,,Mensen met meervoudige beperkingen die niet bij reguliere verengingen zijn aangesloten, maar wel willen sporten, kunnen zich inschrijven voor MATP. Die doen mee aan een voor hun niveau bedacht programma, gericht op de eigen belevingswereld. Ze kunnen bijvoorbeeld een opblaaszwembad in om water te ‘beleven’. We hebben hiervoor al zestig deelnemers kunnen noteren. Ook dat is veel.”

Sportfun is voor nieuwelingen die sport nog willen ontdekken. Deze groep krijgt een proeverij van sporten voorgeschoteld om te ontdekken wat hen aanspreekt. Wie wil kan zich later inschrijven bij een sportvereniging.

Zes locaties

De Special Olympics wordt gehouden op zes locaties in en rondom de stad. De ACLO, Atletiekbaan Stadspark, Bowlingcentrum Groningen, zwembad de Parrel, Manege Lipizza Veendam en Golfclub Holthuizen Roden zetten de deuren open voor deelnemers en publiek.

Het evenement is georganiseerd door De Brug provincie Groningen onder de vlag van Special Olympics Nederland. Meer dan tachtig sportverenigingen, werkgroepen - voor elke afzonderlijke sport, en het projectteam van Van Steenbergen zijn nodig om het evenement van de grond te krijgen.

,,Een mooie en dankbare klus”, zegt Van Steenbergen. ,,Ik doe de communicatie en bedien de doelgroep online en op social media. Dat zijn mijn taken als stagiaire. Ik krijg er zoveel voor terug, en dat is voor mij zo waardevol. Zo mooi! Als ik in augustus klaar ben met mijn opleiding Sportkunde aan de Hanzehogeschool wil ik zeker verder in dit werkveld.”

Maar eerst nog die stapel dozen wegwerken.