Stadse Fratsen - Praathuis

GRONINGEN Het hele stadhuis gaat op de kop. Een verbouwing van miljoenen meer dan de geraamde 15.5 miljoen euro voor de opknapbeurt van een praathuis. Walgelijk is misschien een wat zwaar woord, maar de wenkbrauwtjes gingen wel even omhoog.

Want het is niet zo dat het geld tegen de plinten klotst in Groningen. Sterker: Stadjers worden uitgeknepen om de groene hobby’s van het stadsbestuur mogelijk te maken. Parkeren wordt duurder. De horeca bloedt via de tussentijds verhoogde toeristenbelasting. Hondenbezitters betalen nergens zoveel hondenbelasting als in onze schone stad. Gemeentelijke belastingen rijzen de pan uit.

Maar een paar miljoen meer voor een verbouwinkje, daar mogen we niet over zeuren, vindt bijvoorbeeld Berndt Benjamins van coalitiepartij D66: ‘Het stadhuis is een huis van en voor Groningen, voor nu en voor de toekomst'. Benjamins is de wijze woorden van Jan Schaefer (in gelul kun je niet wonen) overduidelijk vergeten. Zijn maat Julian Bushoff beweert met droge ogen dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als die wordt opgediend. Het jammer met bouwkosten is dat de soep vrijwel altijd heter wordt gegeten dan opgediend…

Anyway, mocht u de komende periode iemand van GroenLinks een hoogdravend verhaal horen afsteken over het belang van verduurzaming en de offers die daarvoor gebracht moeten worden, denk dan even aan het stadhuis. Mocht u een politicus van de PvdA of D66 met vochtige ogen en trillende onderlip een rechtvaardige en inclusieve stad horen verdedigen die er vervolgens peperduur beleid aan koppelt, vraagt u zich dan even af welk zegenrijk werk er gedaan had kunnen worden met de miljoenen voor het praathuis van een paar raadsleden.