Fietsen met Jaap | In Stad

GRONINGEN - De Dag van de Architectuur Groningen duurt tegenwoordig meer dan twee weken.

Stadsgids Jaap Ekhart verzorgt twee fietsverkenningen. Terwijl in andere delen van Nederland festiviteiten werden afgelast wegens onstuimige weersomstandigheden ging Jaap zaterdagochtend moedig op pad met een tiental fietsers. Vanaf het Tschumi-paviljoen aan het Hereplein dirigeerde Jaap zijn volgelingen richting de Hereweg.

Eerste stop is bij Vereniging Gered Gereedschap Groningen aan de Van Schendelstraat 1 in wijk De Wijert. Overtollig gereedschap en naaimachines worden hier ingezameld, opgeknapt en op aanvraag verzonden naar projecten in landen waar goed gereedschap onbetaalbaar is. Dat gereedschap stelt mensen in staat een vak te leren, inkomen te verwerven of een bedrijfje te starten. In Groningen werken 35 vrijwilligers ieder twee of meer dagdelen bij Gered Gereedschap. Bijna alle spullen gaan in kisten naar leerprojecten in Oeganda.

Aansluitend bezoeken we de Finse school aan de Helper Westsingel. In dat voormalige schoolgebouw is nu woon- en kantoorruimte gevestigd van Buro Bothof (administratieve & productionele dienstverlening). Saskia Bothof ontvangt nog regelmatig oud-leerlingen die ooit in haar kantoor naar school gingen. Saskia: ,,Rond 1950 zijn in Nederland 120 Finse scholen gebouwd. In het kader van de wederopbouw werden ze als bouwpakket vanuit Finland naar Nederland gestuurd. Nu staan er nog elf, waarvan twee in Groningen aan de Helper Westsingel.”

Daarna gingen we ook nog kijken bij een woonwagenkamp (met tiny houses lang voor dat trendy was). En naar de herstelde muurschildering in zwembad De Papiermolen. Tenslotte bekeken we de kapel van architect Pierre Cuypers op de R.K. Begraafplaats aan de Hereweg. Hoe het was? Had je maar mee moeten gaan!

Zaterdag om 11.00 en 14.00 uur kun je alsnog met Jaap Ekhart fietsen naar verrassend mooie plekken in Haren, ‘Tuinstad van het Noorden’. Vanaf 1920 lokt Haren succesvolle, welgestelde Stad-Groningers naar het lommerrijke dorp met de slogan ‘waarom wachten met buiten wonen tot je binnen bent?’ Haren ontwikkelde zich in de daarop volgende jaren tot de ‘Tuinstad van het Noorden’. Vertrekpunt: Villa Gelria, Verlengde Hereweg 159-163, Groningen. Aanmelden: info@platformgras.nl.