Kleurrijker voetbal | Buitenspel

GRONINGEN - Een gewonnen bekerfinale, zeven klasseringen bij de top zes van de eredivisie, 36 Europese wedstrijden. Maar ook twee degradaties, zeventien eindklasseringen in de dubbele cijfers en acht jaar eerste divisie. Goede tijden, slechte tijden. FC Groningen heeft ze in 48 jaar tijd allemaal meegemaakt.

Wie de bezoekersaantallen door de jaren heen bestudeert, ziet hevige fluctuaties. De Groninger en Drent komen massaal op succes af, maar velen haken af wanneer de resultaten minder worden of als het spel te weinig amusementswaarde heeft.

Dat bleek deze eeuw ten tijde van Erwin van de Looi, maar de vorige eeuw ook al onder Han Berger. Beiden presteerden goed maar met weinig aansprekend voetbal. Toen hun opvolgers evenmin het gewenste spektakel voor elkaar kregen, meden velen Oosterpark en Euroborg. 

Meer dan titels en bokalen - en ook meer dan elders - verlangt de aanhang van groen-wit spektakel. De supporter wil trots zijn op zijn club omdat er landelijk met waardering over wordt gesproken. Daaraan ontbreekt het al jaren.

FC Groningen moet weer spraakmakend worden.