Rianne Ekhart beste zelfstandige kapper van Groningen

GRONINGEN - Rianne Ekhart opende een halfjaar geleden haar kapsalon, op haar 23ste. Dat leverde haar meteen een prijs op: 'beste zzp-kapper van Groningen'

,,We hadden een klik, de vorige eigenaar en ik. Toen zij besloot dit filiaal van de hand te doen, vroeg ze of ik 'm niet wilde overnemen." En zo komt het dat Rianne Ekhart op haar 23e een eigen kapsalon op haar naam heeft staan: Ry-ann's Hair & Beauty.

In het halfjaar dat de kapsalon open is, werd ze meteen beloond door haar klanten. Zij stemden op haar voor de nominatie 'beste zzp-kapper van gemeente Groningen'. Daarmee won Rianne de prijs. Het plakkaat, bewijs van de overwinning, staat nu op de toonbank. Niet helemaal pontificaal in het zicht, want het moet gezegd: ondanks haar prestatie blijf Rianne nuchter. ,,Natuurlijk ben ik trots, maar niet eens zo zeer op de prijs. Ik ben er trots op dat ik hard voor deze zaak aan het werk ben.”

Hard werken

Dat harde werken zal de vorige eigenaresse van de kapperszaak misschien ook wel opgemerkt hebben. Twee jaar geleden kwam Rianne binnen als werknemer bij Moniek Huisma, die in ditzelfde pand gevestigd zat met kapsalon Hairwise. Rianne, toen net klaar met de kappersopleiding: ,,Moniek en ik hadden meteen een klik, we werden vrienden.”

Toen Huisma nog een ander filiaal opende in Grijpskerk en later besloot zich daar op te focussen, vroeg ze of Rianne deze kapperszaak niet wilde overnemen. Rianne: ,,Dat was wel even slikken.”

Maar de uitdaging ging ze aan. In november opende Rianne de deuren van haar eigen kapsalon. ,,Mijn ouders hielpen daarbij. Zij zijn zelf ook altijd ondernemer geweest. Ik ben ermee opgegroeid.”

Droom

Bovendien: kapster wilde Rianne altijd al worden. ,,Die droom heb ik sinds mijn achtste. Ik heb er nooit aan getwijfeld dat dat het ging worden.”

Sindsdien is die liefde niet minder geworden. ,,Ik houd van het kappersvak”, zegt Rianne zonder aarzeling. ,,Toevallig sprak ik er vanochtend nog met een klant over. 'Ieder vak heeft zijn nadelen', zei hij. Maar toen ik daar over nadacht, kon ik gewoon geen nadelen bedenken aan het hebben van een kapsalon. Het werken met mensen vind ik ook leuk. Het is ook leuk om nu steeds te merken dat klanten anoniem op mij gestemd hebben.”

Hard werken is het wel. ,,De zaak loopt goed, de klanten blijven komen. Mijn leven is er wel door veranderd. Niet op een negatieve manier - ik heb er zelf voor gekozen - maar je bent altijd bezig. Je moet dingen regelen, van alles onthouden. Je gaat vroeger op bed, hebt minder tijd voor vriendinnen. Maar ik voel me erg gesteund. Ik heb de juiste personen in mijn leven getroffen.”