Famke Gussenhoven in de prijzen bij Kinderen & Poëzie

GRONINGEN - Famke Gussenhoven uit Groningen is in de prijzen gevallen bij de landelijke dichtwedstrijd voor basisschoolkinderen Kinderen & Poëzie. Met haar gedicht 'Mijn oma' won ze de hoofdprijs van de kinderjury. De prijsuitreiking vond maandag plaats tijdens het Boekids Festival in Den Haag.

De dichtwedstrijd Kinderen & Poëzie was, zoals ieder jaar, georganiseerd door Het Poëziepaleis. Duizenden kinderen stuurden hun zelfgeschreven gedichten in.

De vakjury, die bestond uit Thomas de Veen, Mary Heylema, Jelmer Soes, Linda Vogelesang en Eline Rottier, koos uit alle inzendingen de honderd beste gedichten gekozen. Deze staan in de maandag gepresenteerde dichtbundel 'Bijna de bocht om'.

Hoofdprijswinnaars

Daarnaast werden de twee hoofdprijswinnaars bekend gemaakt. De hoofdprijswinnaar in de middenbouw (groep 3,4,5) is Vos Speelpenning uit Utrecht met zijn gedicht 'Gebruiksaanwijzing voor mezelf'.

In de bovenbouw (groep 6,7,8) ging Sam Berding uit Amsterdam er met de hoofdprijs vandoor met zijn gedicht 'A brave man'.

De winnaars kregen een filmpje en poster van hun gedicht, gemaakt door studenten van Academie Minerva in Groningen, en een gepersonaliseerde zitzak met hun gedicht en naam erop.

Mijn oma

Famke Gussenhoven won de hoofdprijs van de kinderjury met onderstaand gedicht.

Mijn oma

Mijn oma heeft een ziekte
Een hele stomme ziekte
Die stomme dementie
Dan zit ze in haar stoel
Eindeloos te vertellen
Te vertellen over vroeger
En dan dwaalt ze langzaam af
Langzaam af van mij
Als roodkapje die afdwaalt van het pad
En dan vraagt ze
Waar ben ik?
Wie ben jij?