Durfpoli nu ook voor kinderen met medische fobieën

GRONINGEN - Kinderen die bang zijn voor bijvoorbeeld bloed, verwondingen, naalden, de dokter of de tandarts, of de angst hebben zich te verslikken of te stikken, kunnen nu ook bij de Durfpoli terecht.

Accare, een organisatie voor jeugd-ggz, startte twee jaar geleden met een Durfpoli in Groningen. Later kwamen daar Drachten, Leeuwarden en Smilde bij.

Accare én de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) doen er wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van angst bij kinderen en jongeren.

Angst overwinnen

In drie oefensessies kunnen kinderen en jongeren leren hun angst(en) te overwinnen. Tijdens deze sessies leren zij stap voor stap weer meer te durven, om zo uiteindelijk over hun angst heen te komen.

Cognitieve gedragstherapie

Hiervoor worden exposureoefeningen uit de cognitieve gedragstherapie gebruikt. Van cognitieve gedragstherapie is bekend dat deze voor veel kinderen met angstklachten effectief is en deze behandeling wordt daarom vaak ingezet om fobieën aan te pakken.

Medische fobie

Kinderen met een fobie voor bepaalde dieren (zoals honden) of situaties (zoals hoogtes) konden al bij de Durfpoli terecht. Vanaf nu kunnen kinderen en jongeren van 8 tot en met 17 jaar met een medische fobie er dus ook terecht. 

Rechtstreeks aanmelden

Ouders kunnen hun zoon of dochter rechtstreeks aanmelden bij de Durfpoli, gratis en zonder verwijzing. Op www.durfpoli.nl staat een aanmeldformulier. Er is momenteel geen wachtlijst.