Daan Roosegaarde signeert 'Daan Roosegaarde'

GRONINGEN - In het Groninger Museum is vanaf zaterdag 22 juni de tentoonstelling 'Daan Roosegaarde - Presence' te zien. Reden voor de kunstenaar/ innovator naar het museum te komen. Hij signeert bij die gelegenheid zijn net verschenen boek 'Daan Roosegaarde'.

Kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde onderzoekt in zijn projecten het begrip ‘schoonheid’, dat in het Nederlands zowel ‘mooi’ als ‘schoon’ betekent. Met zijn installaties, die gemaakt zijn in samenwerking met een team van engineers en designers, zoekt hij naar innovaties die de stedelijke omgeving en levenskwaliteit ten goede komen. 

Roosegaarde is onder andere bekend van Icoon Afsluitdijk en internationale projecten als Waterlicht en Smog Free Tower.

Presence

'Presence' is zijn eerste grote museale soloproject. Het is een nieuw, baanbrekend, interactief kunstwerk dat hij speciaal voor het Groninger Museum ontwikkelde: een groot lichtgevend landschap dat door de aanwezigheid van bezoekers van vorm en kleur verandert. 

'Presence' daagt bezoekers uit tot fysieke interactie: aanraken, voelen en bewegen. 

Met 'Presence' verkent de ‘buitenkunstenaar’ voor het eerst de binnenruimte.

De tentoonstelling is tot en met 12 januari 2020 te zien in het Groninger Museum.

Boek

De rijk geïllustreerde monografie 'Daan Roosegaarde' geeft een overzicht van het werk van de kunstenaar tot nu toe, met zijn tentoonstelling 'Presence' als een van de meest recente wapenfeiten.

Het boek, waarvan de Engelse versie is uitgegeven door kunstboekenuitgever Phaidon en de Nederlandse versie door Lecturis, bevat bijdragen van Carol Becker, decaan van de faculteit Professor of the Arts aan Columbia University School of the Arts, Nico Daswani, hoofd Kunst en Cultuur bij het World Economic Forum in Geneve en Fumio Nanjo, directeur van het Mori Art Museum in Tokio.

Bovendien vertelt Roosegaarde zelf over de totstandkoming van en inspiratie voor zijn werk.

Signeersessie

Het boek 'Daan Roosegaarde' is verkrijgbaar in de museumwinkel van het Groninger Museum. De signeersessie op zaterdag 22 juni begint om 15.30 uur.