Stadse Fratsen – Pesten

GRONINGEN De ergste romantiek is er wel af binnen het eerder dit jaar geïnstalleerde stadsbestuur met PvdA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. Waar de ChristenUnie zich van nature al genoeg profileert, beginnen de vrienden op links elkaar vliegen af te vangen.

Het plan (kindje van GroenLinks) om dertig tiny houses te plaatsen in het Westpark is voor PvdA en D66 aanleiding om een beetje te prikken en te pesten. Het is een typisch GroenLinks-project: experimenteel, hip, duurzaam, ware het niet dat het nooit grootschalig te realiseren valt, dat wonen in kleine huisjes. Vooral symbolisch dus. Lief, maar naïef en (tot ergernis van PvdA en D66) zwaar synchroon met de tijdsgeest: het regent aanmeldingen van gegadigden die dromen van dicht bij de natuur, van terug naar de basis, van weinig afval, van duurzaam.

Nu begint een beetje sociaal democraat glazig te kijken als het woord ‘duurzaam’ valt. Die plempt, als je ‘m diep in het hartje kijkt, liever het naast het Westpark gelegen Suikerunieterrein vol met duizenden huurwoningen. Iedereen betaalt dezelfde huur om te mogen wonen in dezelfde afzichtelijke, eenvormige architectuur. Duurzaam is leuk, maar duur huren is leuker, vinden ze bij de PvdA.

D66 heeft aanzienlijk minder last van ideologische ballast. Maar ze hebben er wel een scherp oog voor de discrepantie in de ideologie van anderen. En die discrepantie spat er vanaf in het plan voor de tiny houses. Die huisjes moeten worden gebouwd in het park en gaan dus ten koste van groen. Gek dat GroenLinks dit voorstelt, vindt D66. En de ruimte om de kleine huisjes is ook best groot, piepen raadsleden van de PvdA. De PvdA-wethouder Roeland van der Schaaf deed er nog een schepje bovenop: ,,We hebben het over kleine woningen, maar het ruimtegebruik is groot. Daar zit een spanning op.”

Kortom, die tiny houses moeten maar ergens anders. Dat park is hard nodig om straks de mensen wat lucht te geven die een huis betrekken op het Suikerunieterrein dat grenst aan het Westpark. Het is eigenlijk het verschil tussen een scharrelkip en een plofkip in een legbatterij. PvdA en D66 realiseren liever een paar honderd woningen in ‘betaalbare’ hoogbouw die weinig ruimte in beslag neemt dan dat ze 30 dromers rond hun tiny houses laten scharrelen.