De nieuwe componist van FC Groningen

GRONINGEN - Mark-Jan Fledderus scoorde de laatste competitiegoal in het Oosterpark, maakte de swingende beginjaren in Euroborg mee en mag nu als technisch directeur helpen die goede oude tijden te doen herleven.

De nu 36-jarige Drent is vijftien jaar geleden een van zes nieuwelingen in de selectie van FC Groningen. Naast de van Telstar overgenomen middenvelder zijn dat de huidige hoofdtrainer Danny Buijs (Excelsior), de huidige keeperstrainer Bas Roorda (Roda JC), Stefano Seedorf (NAC, maar door de Brabanders gehuurd van Ajax), Jack Tuyp en Gijs Luirink (beiden Volendam).

Subtop

Fledderus komt in 2004 terecht bij een club die sinds de promotie in 2000 een vaste bewoner van de degradatiezone is geworden met de veertiende, tweemaal de vijftiende en de dertiende plaats als eindklasseringen. In zijn eerste jaar bij groen-wit vergaat het de club met een twaalfde plaats nauwelijks beter, maar in het jaar daarop, het seizoen van de stadionverhuizing, slaat FC Groningen de complete middenmoot over en komt met stip de subtop binnen: de vijfde plaats.

Niet alleen de prestaties spreken tot de verbeelding maar ook het vurige spel van de ploeg van trainer Ron Jans. De bijna tweewekelijks kolkende Euroborg houdt er zelfs twee bijnamen aan over: De Groene Kathedraal en De Groene Hel.

Heracles

In 2008 verruilt Fledderus FC Groningen voor Heracles Almelo. Na een tussenstop van drie seizoenen bij Roda JC sluit hij zijn loopbaan als speler ook in Almelo af. In juni 2017 maakt hij er de switch naar de beleidsmatige kant en wordt hij na een spoedopleiding technisch manager bij de Tukkers. Met succes.

Liever 5-4 dan 1-0

Fledderus is FC Groningen in de jaren na zijn vertrek altijd blijven volgen. Hoe hij aankijkt tegen de hunkering van supporters naar de tijden dat hij zelf nog deel uitmaakte van de selectie? ,,Van een afstandje begreep ik de kritiek op FC Groningen de laatste jaren niet zo goed. Ook na mijn tijd is de club meestal goed blijven presteren. Maar het is duidelijk dat het publiek liever het voetbal ziet dat wij in de beginjaren van Euroborg vaak speelden.”

En zoals zijn vorige club Heracles de afgelopen jaren vaak liet zien. Het spel van de Almelose club was ook afgelopen seizoen niet eens zozeer beter, maar gemiddeld genomen wel attractiever dan in Groningen. Dat komt misschien nog wel het best tot uiting in de doelsaldi van beide clubs: Heracles 61-68 en FC Groningen 39-41. ,,Bij Heracles hadden we bijna alleen maar spelers die vooral goed aan de bal waren, zelfs achterin. Dan ben je verdedigend kwetsbaarder, maar ik win liever met 5-4 dan met 1-0.”

Jeugd én routine

Tijdens de huidige transferperiode probeert Fledderus in samenspraak met zijn technische staf en scoutingteam de selectie zodanig om te vormen dat er straks een elftal staat dat aan de bal beter voor de dag kan komen. ,,Met Azor Matusiwa en Ramon Pascal Lundqvist hebben we twee voetballend sterke middenvelders aangetrokken. En met Gabriel Gudmundsson een aanvaller die voor snelheid en power zorgt.”

Zijn de eerste drie nieuwelingen begin-twintigers, Fledderus hoopt ook nog één of meer oudere spelers aan de selectie toe te kunnen voegen. ,,Maar het is lastig om goede en betaalbare oudere spelers aan te trekken. Het is gemakkelijker om jonge, talentvolle spelers te halen. Wij kunnen veel voorbeelden laten zien van jonge spelers die via FC Groningen een mooie vervolgstap hebben gezet.”

Uitgebreide wensenlijst

Fledderus heeft het momenteel razend druk. Op het moment van het interview zoekt FC Groningen nog een derde en vierde keeper, een back-up voor rechtsback Deyovaisio Zeefuik, een bij voorkeur linksbenige centrale verdediger, nog een middenvelder en een spits.

,,Samir Memisevic is toch meer een verdediger dan een middenvelder en met Ludovit Reis, Iliass Bel Hassani en Thomas Bruns zijn er drie middenvelders vertrokken”, verklaart hij de wens naar nog een extra middenveldversterking. ,,We moeten ook zorgen dat we voldoende spelers hebben die een doelpunt kunnen maken.”

Scoren is geen hoofdtaak voor verdedigers en controlerende middenvelders, maar Fledderus vindt wel dat die in een team een bijdrage aan de productie zouden moeten kunnen leveren. ,,Bij standaardsituaties zouden zij geregeld een doelpuntje moeten kunnen meepikken.”

Binnen- en buitenland

Op de lijstjes van potentiële aanwinsten prijken niet alleen namen van spelers uit eigen land, maar ook die van over de grens. Daarbij ligt het accent op een aantal landen. De club heeft met René Bakhuis een vaste scout in Scandinavië en Fledderus vindt daarnaast onder meer de Duitse Derde Liga en de Spaanse Segunda Division B interessant scoutinggebied. V

oor Heracles diepte hij uit het derde Spaanse niveau ene Adrián Dalmau op. De vrij kleine spits van Villareal B bleek een voltreffer met maar liefst 19 competitiegoals. ,,In Spanje had hij er minder gemaakt, maar daar werd sowieso door alle clubs veel minder gescoord. Dat neem je dan mee in de beoordeling.”

In de Derde Liga speurt FC Groningen vooral naar verdedigers. ,,Duitse verdedigers hebben vaak verdedigend goede kwaliteiten.”

Jeugdspelers bij selectie

Wanneer FC Groningen deze week de training hervat, zullen ook vier jeugdspelers deel uitmaken van de trainingsgroep: verdediger Leonel Miguel (18) en de aanvallers Remco Balk (18), Tomas Suslov (17) en Romano Postema (17). ,,Zij spelen komend seizoen in principe gewoon bij onder 19, maar als ze het goed doen kunnen ze ook zomaar bij de selectie blijven.”

Fledderus was voorstander van het afschaffen van de onder 23 in de derde divisie van de voetbalpiramide. ,,De grootste talenten zijn het meest gebaat bij het trainen met het eerste elftal. Als ze daarvoor na verloop van tijd nog tekortkomen, kun je ze voor hun ontwikkeling beter aan een club in de eerste divisie verhuren dan in de derde divisie laten spelen. In mijn beleving is het niveauverschil tussen eredivisie en derde divisie te groot.”

Zijn telefoon begint te trillen. Het is tijd voor een nieuwe afspraak. Tot 1 september wanneer het transferwindow sluit, zal zijn agenda er dagelijks vol mee staan.