Bakfietsenfeestje op Suikerfabriekterrein

GRONINGEN Op het Suikerfabriekterrein was het afgelopen weekend een feest voor iedereen die van bakfietsen houdt of voor wie sowieso geïnteresseerd is in goedkoop en duurzaam vervoer.

Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) van Verkeer & Vervoer opende het festival vrijdagochtend. De betrokkenheid van de gemeente bij het festival is niet gek: de gemeente Groningen ziet in de bakfietsen een goed alternatief voor (een deel van) de vrachtwagens die nu nog dagelijks de winkels in de stad bevoorraden.

Tijdens de zondag gehouden publieksdag van het Internationaal Cargo Bike Festival was van alles te zien en te beleven. Je kon er bakfietsen in allerlei soorten en maten proberen. Er was een hindernisparcours, een racebaantje waar bestuurders van verschillende cargo bikes het tegen elkaar opnamen en er was allerlei vertier.

De cargo bikes zijn hip & happening. Particulieren in de stad gebruiken de fiets om de boodschappen en/of kinderen in te vervoeren en ook steeds meer bedrijven zien in de (al dan niet elektrisch aangedreven) bakfiets een schoon en goedkoop alternatief voor de vrachtwagen.

Er waren vrachtfietsdemonstraties, testritten met gezinsbakfietsen, spectaculaire vaardigheidstesten, een NK-wedstrijd ‘slowbiking’ (zo langzaam mogelijk fietsen) en activiteiten voor kinderen. Ook kon je je eigen bakfiets pimpen.

De publieksdag begon met een grote bakfietsparade die om 11.00 uur op de Ossenmarkt richting het festivalterrein op het Suikerfabriekterrein.