Nieuwe selectie FC Groningen nog erg jong

GRONINGEN Ruim vijf weken voor de competitiestart is de selectie van FC Groningen nog piepjong. Met Begois (37), Bruns, Gladon, Bel Hassani (allen 27) en Mahi (25) is veel ervaring vertrokken.

Groningen FC Groningen heeft zoals bekend haar team voor spelers onder 23 jaar aan het eind van het vorige seizoen opgeheven. Was dat niet het geval geweest dan zouden maar liefst vijftien spelers van de eerste selectie nog voor dat zogenoemde beloften-elftal hebben mogen uitkomen. Alleen doelman Sergio Padt (29), Mike te Wierik (27), Samir Memisevic (25), Django Warmerdam (23), Jannik Pohl (23) en Ajdin Hrustic (bijna 23) zouden te oud zijn. Van de op moment van schrijven 21-koppige selectie zijn maar liefst elf spelers 21 jaar of jonger, met de 18-jarige Thijs Dallinga als de benjamin. En dan rekenen we de zes jeugdspelers die zaterdag bij de eerste training van de partij waren niet mee.

Ervaring

Technisch directeur Mark-Jan Fledderus zoekt gezien de extreem jeugdige samenstelling van de selectie behalve naar kwaliteit ook naar ervaring. De concrete belangstelling voor de al wat oudere Glenn Bijl (bijna 24) en Nick Bakker (bijna 27) komt dan ook niet uit de lucht vallen. De vroegere jeugdspelers van de club behoorden vorig seizoen bij FC Emmen tot de uitblinkers.

Zeven vacatures

FC Groningen mikt op 28 spelers voor de eerste selectie. Met nu 21 spelers is er dan nog ruimte voor zeven nieuwelingen; twee (reserve-)keepers en vijf veldspelers om precies te zijn. Pin Fledderus overigens niet vast op 28 spelers, het kunnen er volgens hem ook één of twee minder worden. Dat is afhankelijk van zowel het aanbod van spelers als het resterende budget. De technisch directeur ziet het als zijn taak om zijn trainers zoveel mogelijk opties te bieden, zodat zij desgewenst de mogelijkheid hebben om van tactiek of speelwijze te veranderen.

Een tweede rechtsback, een linksbenige centrumverdediger, een linksback, nog een middenvelder en een aanvaller die gemakkelijk scoort zijn de veldspelers waaraan de selectie nog het meest behoefte heeft. Mocht de transfer van Bijl doorgaan, slaat Fledderus twee vliegen in één klap. De middenvelder heeft bij Emmen bewezen ook als rechtsback op eredivisieniveau uit de voeten te kunnen. De jonge rechtsback Tapmahoe Sopacua (19) kan dan in alle rust verder werken aan zijn fysiek.

Met Te Wierik, Memisevic en de voor Japan op de Copa America actieve Ko Itakura hebben Buijs en collega’s drie rechtsbenige centrale verdedigers tot hun beschikking. Na het vertrek van Chabot ontbreekt een ‘linkspoot’.

In Warmerdam en Absalem heeft FC Groningen twee aanvallend sterke linksbacks in de selectie. Buijs lijkt in Warmerdam echter meer een middenvelder te zien. Omdat trainers graag elke positie dubbel bezet zien, zou dat betekenen dat er ook nog een extra linksback aan de selectie moet worden toegevoegd. Met Warmerdam en Bijl als extra middenvelders is de verbindingslinie zeker in kwantitatief opzicht meer dan voldoende bezet. Met ook nog Matusiwa, Lundqvist, Van de Looi, Hrustic en Breij staan er dan liefst zeven middenvelders op de pay-roll.

Doelpuntenmaker

Fledderus zoekt ook nog een speler die gemakkelijk scoort. Daaraan is zeker behoefte want met Mimoun Mahi is de topscorer van vorig seizoen vertrokken. Na de aankopen van Matusiwa, Lundqvist en Gudmundsson en (waarschijnlijk) Bijl zal de bodem van het potje voor transfers in zicht zijn. Fledderus zal totdat er een lucratieve uitgaande transfer plaatsvindt zich voor verdere versterkingen dan ook in hoofdzaak moeten richten op transfervrije spelers of spelers met een gelimiteerde afkoopsom in hun contract. Is er in die categorie niets van kwaliteit te vinden dan rest nog altijd de huurmarkt.

Meevaller?

Maar wellicht biedt een transfer van oud-speler Oussama Idrissi uitkomst. Zijn huidige club AZ is in onderhandeling met FK Krasnodar. Ervan uitgaande dat oud-directeur Hans Nijland bij de verkoop van Idrissi een doorverkooppercentage van 10% heeft bedongen, kan een transfer van Idrissi FC Groningen aardig wat ‘zakgeld’ opleveren. Een bedrag van om en nabij de half miljoen. Bijna ‘peanuts’ anno 2019, maar wie het kleine niet eert...

Wim Masker