FC Groningen mist meerdere puzzelstukjes

GRONINGEN Moet aan uitslagen in oefencampagnes niet te veel waarde worden gehecht, aan de manier van spelen valt vaak veel af te lezen. Zelfs in met grote cijfers gewonnen oefenpotjes openbaren zich soms al (structurele) problemen.

FC Groningen scoorde in minder dan een etmaal 25 keer tegen een club die naar de derde klasse is gepromoveerd (Sellingen, 0-15) en eentje die juist uit de derde klasse is gedegradeerd (DVC Appingedam, 0-10). Tegen zulke tegenstanders zijn dubbele cijfers niet meer dan normaal. Relatief gezien zijn de 15-0 en 10-0 zelfs nog aan de magere kant.

De topscorerslijst na twee oefenwedstrijden wordt aangevoerd door Thijs Dallinga (18) en Romano Postema (17). Beide tienerspitsen scoorden elk zes keer. De ook nog maar 21-jarige Kaj Sierhuis bracht het er met drie goals wat minder goed vanaf. De huurling van Ajax oogt haast té gespierd, maar dat kan ook komen door het vele onvolgroeide grut om hem heen. In beide wedstrijden had FC Groningen namelijk veel weg van een veredeld jeugdteam. Door de langere vakanties van Ritsu Doan en Samir Memisevic, de lichte blessures van Jannik Pohl, Azor Matusiwa, Mohamed El Hankouri, Gabriël Gudmundsson en jeugdspeler Tomas Suslov (17) én het gegeven dat de selectie getalsmatig nog niet helemaal op orde is, deed Danny Buijs een nog grotere greep uit het goedgevulde arsenaal talentvolle jeugdspelers. Want naast de verdedigers Milan de Koe (17) en Leonel Miguel (18) en de aanvallers Remco Balk (18) en Romano Postema (17) waren ook linksback Thomas Poll (17), middenvelder Oskari Sallinen (18) en vleugelspeler Joël van Kaam (17) opgeroepen. De laatste mocht in zijn woonplaats Appingedam in de tweede helft debuteren. Hij stond toen samen met zijn twee jaar oudere broer Daniël (19) op het veld. De jongste sierde zijn debuut op met een ‘inglijdoelpunt’.

Verschraald

Door het vertrek van de spitsen Mimoun Mahi en Paul Gladon zijn de aanvalsopties van Danny Buijs verschraald. Zonder Gladon ontbreekt een grote, kopsterke aanvaller, die het de trainer mogelijk maakt om desgewenst opportunistischer te gaan spelen. Zelfs tegen amateurs bleek de toch stevige, maar niet al te lange Sierhuis in de lucht geen potten te kunnen breken en hetzelfde kan worden gezegd van Postema en Dallinga. De laatste is voor zijn leeftijd oersterk, maar komt er, mede door een matige timing, in luchtduels niet aan te pas. Met het vertrek van Mahi heeft FC Groningen creativiteit ingeleverd in de as van het veld. De selectie ontbeert nu een spits die een man kan uitspelen. Naast Sierhuis is Jannik Pohl de enige andere volwassen spits in de selectie. De Deen moet het hebben van snelheid en werklust maar dat zijn geen kwaliteiten die Dallinga en Postema niet hebben. Sterker nog: beide jonge Groningers zijn betere afmakers. Voor Pohl lijkt er dan ook weinig toekomst in Groningen, al scoorde hij in zijn laatste seizoen in Denemarken voor Aalborg BK even vaak als zijn tegen hem geruilde opvolger Tom van Weert, namelijk acht keer.

Schreck

FC Groningen voegde afgelopen week met de 20-jarige Sam Schreck nog een extra middenvelder aan de selectie toe. De tengere Duitser is bepaald geen krachtpatser, maar is technisch sterk en heeft loopvermogen. De veelvoudig jeugdinternational kreeg het rugnummer 8 toebedeeld en zou wel eens samen met controleur Azor Matusiwa - hij kreeg rugnummer 6 - en de sierlijke nummer 10 Ramon Pascal Lund-qvist het nieuwe middenveld kunnen gaan vormen. Anderzijds is het niet reëel om meteen al te hoge verwachtingen van Schreck te koesteren. De 20-jarige trainde afgelopen seizoen weliswaar dagelijks op hoog niveau met de selectie van Bayer Leverkusen maar kwam in de Bundesliga geen minuut in actie. Omdat de club van trainer Peter Bosz geen tweede elftal of beloftenteam heeft en Schreck te oud was voor de onder 19 heeft hij daardoor een groot gebrek aan spelritme. Het is verder ook nog maar de vraag of een middenveld met Lundqvist en Schreck in veel wedstrijden niet te licht is. Ook de Zweed lijkt het niet van zijn duelkracht te moeten hebben.

Echte test

Wat dat betreft zijn de komende oefenduels van FC Groningen tegen fysiek sterke tegenstanders als Ross County en Preussen Münster heel interessant. Ook voor de vele jonkies in de selectie vormen duels met bikkelharde Schotten en vaak topfitte Duitsers een veel betere graadmeter dan die tegen matige getalenteerde en slecht getrainde amateurs.

Eind deze week is er mogelijk weer een vacature gevuld. In de puzzel van FC Groningen ontbreken nog verschillende stukjes. Vooral voorin en achterin zijn de alternatieven voor Buijs nog te beperkt.

Wim Masker