Serieuze testen tegen Schotten en Duitsers

GRONINGEN Sloot FC Groningen trainingsweek één af met schietoefeningen tegen de amateurs van Sellingen en DVC Appingedam, na trainingsweek twee wachten de eerste profclubs: vrijdagavond in Assen Ross County en zaterdag in Rolde Preussen Münster.

Het bescheiden Ross County is een club die pas in 2012 op het hoogste Schotse niveau debuteerde. Vorig jaar moesten de Highlanders een stap terug doen, maar afgelopen seizoen keerde de club uit het noordelijk gelegen Dingwall terug op het hoogste niveau: het Premiership. Die bestaat uit twaalf clubs en de kampioen wordt Celtic. Althans dat was de laatste acht edities het geval. Dingwall heeft slechts 5.000 inwoners, maar het kleine stadion van Ross County biedt plaats aan duizend meer om ook fans uit de regio te kunnen ontvangen. Bij de Schotten staat één Nederlander onder contract: cultvoetballer Kenny van der Weg, bekend van onder meer NAC Breda. De aftrap bij Asser Boys is vrijdag om 19.00 uur.

Preussen Münster heeft geen Nederlanders in de selectie. In het verleden wel. Zo speelde onder anderen oud-FC Groninger Rogier Krohne voor de club. Münster telt ruim 300.000 inwoners maar kan niet bogen op een groots Bundesliga-verleden. De club was alleen in de allereerste editie van de partij en degradeerde meteen. Preussen Münster eindigde afgelopen seizoen als achtste in de Derde Liga. Gemiddeld kwamen er ruim 8.000 toeschouwers op de thuiswedstrijden af. Dat komt overeen met het gemiddelde van de Derde Liga die met ruim 8.000 toeschouwers recordhoogte bereikte. De Derde Liga begint al over drie weken. Eredivisieclubs hebben meestal een hele kluif aan clubs van het derde Duitse niveau. FC Groningen won vorig jaar met 2-1 van SV Meppen en verloor met 1-0 van KFC Uerdingen. Uerdingen werd uiteindelijk elfde en Meppen dertiende.

FC Groningen - Preussen Münster begint zaterdag in Rolde om 14.30 uur.

Wim Masker