Omwonenden brand Haren hebben nog dagen last gehad van gezondheidsklachten

Verschillende omwonenden van het afgebrande bedrijf in Haren hebben een paar na de brand last gehouden van gezondheidsklachten, zoals hoesten en een aanhoudende zere keel.

Ongeveer dertig tot veertig belangstellenden kwamen woensdag naar een inloopavond waar de brandweer informatie gaf over de brand die zondagavond 30 juni woedde in Mango Mobility, waar scootmobielen werden opgeslagen. In het pand lagen ook 200 accu’s opgeslagen, in verschillende formaten. Rook daarvan is zeer giftig.

Aanhoudende zere keel

Eric Maagdenberg woont tegenover het afgebrande gebouw. ,,Normaal ben ik nooit ziek, maar mijn echtgenoot en ik hadden een paar dagen last van een aanhoudende zere keel.” Hij vindt het vooral opmerkelijk dat er geen brandmeldinstallatie in het pand aanwezig was. Dat is wettelijk niet verplicht.

,,We hebben thuis alles goed op orde met een brandmelder die is doorgeschakeld naar de meldkamer en met verzekeringen. Dan zit tegenover je een bedrijf waar accu’s liggen opgeslagen, maar niet eens een brandmeldinstallatie is”, zegt Maagdenberg.

Een voorlichter van de brandweer zegt hierover dat de rook van accu’s inderdaad giftig is. ,,Maar het brand stond helemaal in brand en er kwam veel rook bij vrij. De rook van de accu’s is maar een heel klein percentage van de totale rookwolk”, aldus de voorlichter.

Spannend voor twee woningen

Tijdens de inloopbijeenkomst bleek ook dat het voor twee woningen met rieten daken spannend is geweest of de brand daar ook naar zou overslaan.

,,We waren nog aan het wachten op een extra brandweerwagen om die beter nat te kunnen houden. De brand was waarschijnlijk overgeslagen als die brandweerwagen tien minuten later kwam”, zei iemand van de brandweer op vragen van een omwonende.

Andere vragen

De omwonenden hadden verder met name vragen over waarom het zo lang duurde totdat het NL-Alert werd verzonden. Dat kwam omdat de computer in de meldkamer in Drachten waarmee het alarm wordt verzonden, een update had gekregen. Daardoor werkte de computer niet. Een andere meldkamer had niet de juiste rechten om een NL-Alert te geven voor het gebied waar de rook heen ging.

Andere vragen gingen over hoe de brand kon ontstaan. Dat is niet bekend, de politie heeft onderzoek gedaan maar geen aanwijzingen kunnen vinden voor brandstichting. Het is niet bekend of de oorzaak ooit wel bekend wordt.

Ook werd gevraagd naar wat de plannen zijn voor de plek waar het bedrijf stond. Hierover is nog niets bekend. De sloop van het gebouw is nog gaande.