Groningens Ontzet: we gaan geschiedenis herbeleven (en in 2022 al helemaal)

Een expositie over Bommen Berend, inclusief heuse bom, en oorlog op het Zuiderdiep. De Koninklijke Vereeniging Voor Volksvermaken (KVVV) presenteerde donderdag de plannen voor Groningens Ontzet 2019, én blikte alvast vooruit op het jubeljaar 2022.

Dan is het precies 350 jaar geleden dat Groningen onder leiding van commandant Rabenhaupt bisschop Bernhard 'Bommen Berend' van Galen verjoeg. Feestelijk nieuws voor de stad, natuurlijk, maar eigenlijk ook voor de hele republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Het was de eerste slag die goed uitpakte voor de Nederlanders in het verder zo rampzalige jaar 1672. Het land mocht dan 'redeloos, radeloos, reddeloos' zijn geweest, ,,hier was het volk eensgezind, het bestuur vastberaden en daarmee werd Groningen dus gered'', stelt de KVVV.

Stichting 350 Jaar Groningens Ontzet gaat extra groot uitpakken

Daar mag de stad best trots op zijn, vindt Volksvermaken. Reden om extra groot uit te pakken, niet alleen op 28 augustus, maar het hele jaar. ,,We willen sámen, jong en oud, Stad en Land, door alle lagen van de bevolking, de cruciale rol van Groningen in de Nederlandse geschiedenis herdenken en vieren'', zegt de KVVV. Ze gaat daarvoor met verschillende partijen samenwerken in de Stichting 350 Jaar Groningens Ontzet.

Er wordt onder andere geschiedenisspel ontwikkeld dat gebruik maakt van : een digitaal laagje bovenop de werkelijkheid om je heen. Kinderen in groep 8 van de basisschool krijgen van de KVVV een stripboek over Groningen in het jaar 1672. In augustus 2022 gaat een documentaire over de stad in première op de Vismarkt, ondersteund door livemuziek. ,,Natuurlijk is het totale programma nog niet rond, daar wordt hard aan gewerkt.''

De bom die Berend zelf afvuurde

Voor 28 augustus aanstaande is al wel een voorlopig programma bekend. Alle bekende onderdelen - klokkenluiden, paardenkeuring, drakenbootraces, kinderfeest aan de Reitemakersrijge en vuurwerk in het Stadspark - staan erop. De traditionele 28 Augustusrede op het Academieplein wordt dit jaar uitgesproken door historicus Herman Pleij.

De KVVV wil daarnaast dit jaar meer nadruk op het herbeleven van de geschiedenis. In het Scheepvaartmuseum verzorgt Verhalen van Groningen een mini-expositie over Bommen Berend. Stadsarcheoloog Gert Kortekaas vertelt over de gietijzeren mortiergranaat - waarschijnlijk afgevuurd door Bommen Berend zelf - die een jaar geleden op de hoek van de Nieuweweg en de Oosterstraat is opgegraven. En op het Zuiderdiep spelen acteurs in historische kleding de oorlog na.