‘Voor een goede plaat ga je zitten’

GRONINGEN Deze zomer is de Vismarkt drie keer het toneel van een heuse platenmarkt. Initiatiefnemer Wilco de Bruin: ,,Vinyl is niet aan te slepen.”

Bij dit weer past een echte blues-plaat. Grijze lucht, de regen die ondeugend op het zeil van de standhouders tikt. Maar het heeft de geïnteresseerden voor deze platenmarkt op de Vismarkt niet afgeschrikt.

,,Moet je kijken, er komen toch nog veel liefhebbers op af.” Wilco de Bruin, eigenaar van platenwinkel Variaworld in Deventer en initiatiefnemer van 'Platenbeurzen met passie', wijst naar de bezoekers. Enkele tientallen, die elk in hun eigen bubbel de bakken af gaan: ze laten de vingers langs het vinyl glijden, op zoek naar die ene ’gouden plaat'. ,,Twee jaar geleden zijn we begonnen met de oprichting van 'platenbeurzen met passie'. We wilden de verkoop van vinyl een positieve vibe geven”, licht De Bruin toe. ,,Hier is iedereen met alleen maar met platen bezig. Het is gezellig om dit te doen: met meerdere platenverkopers zoiets te organiseren. We gaan ermee door het hele land.”

Zo komt het dat de standhouders, circa 'platenbazen' niet alleen vandaag, maar ook op 8 augustus en 5 september de Vismarkt aan zullen doen. Zo'n twintig standhouders bevolken het plein, trekken bezoekers van alle leeftijden. Hier wordt gesneupt, gestruund: in diepe concentratie. ,,Vroeger trokken we vooral oudere mensen, nu zie je dat het veel jonge meisjes en jongens zijn die interesse hebben. Dire Straits, Springsteen, Fleetwood Mac. Het is niet aan te slepen. Dat soort oude platen, met name uit de jaren '80, worden opgeslurpt door de jonge mensen.”

Golfbewegingen

Dat was een klein decennium geleden wel anders. De Bruin: ,,Ik zit nu 27 jaar in het vak. De populariteit van de plaat ging altijd op en neer: het ontwikkelt zich in golfbewegingen. Maar je ziet dat het de laatste zes, zeven jaar wel populairder is geworden.” Volgens De Bruin heeft dat te maken met de digitalisering van muziek. ,,Je kunt muziek op je telefoon beluisteren, maar dan je verlies je de interesse omdat je het niet bezit. Voor een goed plaat ga je zitten. Het vereist een handeling. Jonge mensen vinden dat mooi: ze groeien op in een snelle wereld. Dan spreekt het beluisteren van een plaat tot de verbeelding.”

Bewaard

Dat beaamt ook Leo Bolhuis, die voor deze platenmarkt een gaatje in zijn agenda vrij hield. Bolhuis: ,,Je hebt cd's, je hebt de radio, maar de allermooiste muziek wil je toch op plaat hebben. Ik heb mijn lp's van vroeger allemaal bewaard, beluister ze nog altijd. Soms wat meer, soms wat minder, maar er komt altijd een moment waarop je denkt: nu heb ik zin in de oude muziek.” Bolhuis is niet specifiek op zoek naar een plaat. ,,Ik kijk gewoon of er nog wat tussen zit”, vertelt hij. ,,Thuis beluister ik muziek van de jaren '70 tot de jaren '90. Bowie, Deep Purple, Jimi Hendrix. Maar je merkt dat de prijzen flink omhoog zijn gegaan sinds de verzamelwoede 10 jaar geleden is ingezet.”

Akke Boonstra