FC Groningen heeft meerdere aanvalsopties

GRONINGEN Na ruim drie weken voorbereiding krijgt het elftal van Danny Buijs geleidelijk aan meer countouren.

Lijken de kaarten voor achterhoede en middenveld grotendeels geschud, voor het aanvallende gedeelte is dat nog niet het geval.

Groningen Blessures en schorsingen buiten beschouwing gelaten, lijkt de invulling van zes van de elf plaatsen min of meer vast te staan. Sergio Padt (29) blijft de onomstreden eerste doelman en de achterhoede gaat bestaan uit Deyovaisio Zeefuik (21), Mike te Wierik (27), Samir Memisevic (25) en Mark van Hintum (32). Een ervaren achterhoede dus, want ook de jonge Zeefuik heeft al flink wat wedstrijden achter zijn naam staan. Achter dit ervaren viertal zijn Ko Itakura (22), Amir Absalem (22) en Tapmahoe Sopacua (19) de nog jonge en betrekkelijk onervaren alternatieven, met de aantekening dat Itakura in de voorbije maanden internationale ervaring heeft opgedaan met het Japanse nationale team.

Azor Matusiwa (21) lijkt in plaats van Samir Memisevic de meest defensieve man op het middenveld te gaan worden. Hij is fel en hard maar ook technisch vaardig en zal zeker in de smaak vallen bij het Groningse publiek. In de drie oefenwedstrijden tegen profclubs kozen Buijs en zijn collega’s voor wisselende samenstellingen op het middenveld. Tegen Ross County (2-0) en Preussen Münster (3-0) speelde FC Groningen met twee controleurs en één aanvallende middenvelder en tegen Sportfreunde Lotte (1-1) was dat andersom. Toen was Matusiwa de enige controleur en vormde hij samen met Ajdin Hrustic en Ramon Pascal Lundqvist het middenveld. Wie scorebordjournalistiek bedrijft, zou kunnen zeggen dat de variant tegen Lotte het minst uit de verf kwam. Maar dat had waarschijnlijk meer te maken met de bezetting van de vijf aanvallende posities. Alle vijf, genoemde Hrustic en Lundqvist, maar ook Ritsu Doan, Kaj Sierhuis en Mo El Hankouri, krijgen de bal het liefst in de voeten en gaan zelden diep. FC Groningen was op het kortgeschoren, maar hobbelige veld van gastheer SV Lohne veel in balbezit maar werd door de fel jagende Duitsers goed op de huid gezeten. Aan de bal bleek de degradant uit de Derde Liga bovendien veel beter dan een club uit de Nederlandse derde divisie. De enige kansen die FC Groningen in de eerste helft wist te creëren volgden na loopacties en voorzetten van Zeefuik. Doordat er geen diepte in het spel zat, bleef het tempo van de eredivisionist aan de lage kant.

Opties

In de tweede helft werd dat na een uur wat beter met de komst van de Zweed Gabriel Gudmundsson en Romano Postema voor de tegenvallende Mo El Hankouri en Kaj Sierhuis. Het probleem was toen meer dat de middenvelders te weinig durf in hun passing legden. Hoe dan ook lijkt de aanvalscompositie van de eerste helft tegen Sportfreunde Lotte niet voor herhaling vatbaar. Er zijn elkaar beter aanvullende combinaties denkbaar.

Twee of drie spitsen

Na de komst van Charlison Benschop kan FC Groningen ook met twee spitsen spelen. Benschop heeft meer snelheid dan zijn voorgangers Mimoun Mahi en Paul Gladon en kan voor de diepgang zorgen waar het nu vaak aan ontbreekt. Met zijn sterke lijf kan Benschop ook als aanspeelpunt dienen. Hij is technisch niet zo verfijnd als Mahi maar laat zich minder gemakkelijk uit balans brengen. Wanneer Buijs en zijn collega’s kiezen voor een dubbele bezetting van de spits zijn er verschillende mogelijkheden voor de bezetting van het middenveld.

In de tijd dat Buijs en technisch directeur Mark-Jan Fledderus samen in het eerste elftal van FC Groningen speelden - en er nog wachtlijsten waren voor seizoenkaarten - liet toenmalig trainer Ron Jans zijn middenveld in een zogenaamde ruit spelen. Met een middenvelder centraal achter de spitsen en eentje centraal voor de verdediging. Daartussen in stonden een passende, meer controlerende linkshalf (meestal Levchenko) en een diepgaande rechtshalf (Buijs). Twee controleurs naast elkaar en twee aanvallende middenvelders aan de zijkanten kan ook.

Van Kaam

Daniël van Kaam (19) werd al een paar keer uitgeprobeerd in de controleursrol. Dat verliep nog niet vlekkeloos, maar de Appingedammer heeft zeker mogelijkheden op die plek. Hij is in staat om - a la Frenkie de Jong - met een versnelling een tegenstander van zich af te schudden en zo voor tempo te zorgen.

Wim Masker