Chris van Weel over zijn betovergrootvader Jozef Israëls

GRONINGEN Prof. dr. Chris van Weel uit Nijmegen geeft op 24 juli in Groningen een presentatie over zijn betovergrootvader, de schilder Jozef Israëls.

Hij doet dit in Synagoge Groningen te midden van de expositie 50x Israëls: het succes in fotogravures. Daarop zijn historische reproducties (fotogravures) van Israëls’ mooiste schilderijen te zien. In zijn lezing combineert Chris van Weel eigen gedegen onderzoek naar de Groningse schilder met smakelijke verhalen die nog steeds in zijn familie over hem circuleren.

In 1904 ontving Jozef Israëls voor zijn 80e verjaardag een map met 50 fotogravures van zijn eigen werken. Israëls heeft de map met gravures dus nog zelf in zijn handen gehouden. Nu, 115 jaar, later wordt dezelfde map met fotogravures in Israëls’ geboortestad Groningen tentoongesteld tijdens de expositie ‘50x Israëls: het succes in fotogravures’.

Jozef Israëls’ directe nazaat Chris van Weel is degene die de 50 gravures in Synagoge Groningen beschikbaar stelde. De werken zijn altijd in de familie gebleven. Van Weel behoort tot de familielijn die loopt via Jozefs dochter Mathilde (1864-1945) die zich ontwikkelde tot een vooraanstaand feministe. Haar broer Isaac (1865-1934) werd evenals hun vader een beroemd schilder. Van Weel had Isaac Israëls nog kunnen kennen: Isaac stierf slechts dertien jaar voor Chris’ geboorte.

Van Weel kent beide schilders daardoor vooral uit verhalen die in de familie circuleerden en uit uitgebreid eigen onderzoek. Van Weel weet tijdens zijn lezing de verhalen en de onderzoeksgegevens te combineren tot een boeiende presentatie met veel visuele illustraties.

Woensdag 24 juli aanvang 19.45 uur. Entree 3 euro (donateurs SFS gratis), meer op www.synagogegroningen.nl.