Peter de Grote Festival kan niet terecht in De Onlanderij door omgevallen boom

Het Peter de Grote Festival kan donderdagmiddag 18 juli niet terecht in De Onlanderij in Eelderwolde. Er is begin juni een boom op het dak gevallen, waarbij het pand is beschadigd.

Het concert dat in De Onlanderij zou plaatsvinden, is verplaatst naar het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Daar klinken vanaf 17 uur moderne composities voor slagwerkensemble, uitgevoerd door de Youth Percussion Pool.

Festival gaat woensdag van start

Het Peter de Grote Festival gaat woensdagavond van start met een (al uitverkocht) concert waarop een voorproefje gegeven wordt van de muziek die tijdens het grootste kamermuziekfestival van Noord-Nederland te horen zal zijn.

Tijdens het festival, dat tot 27 juli duurt, is bij de 32 reguliere concerten dit jaar veel aandacht voor Franse kamermuziek. Die vinden traditiegetrouw plaats in oude kerkjes en op bijzondere locaties in Groningen, Drenthe en Friesland. Speciale aandacht is er voor de componisten Francis Poulenc en Louis Vierne.

Gratis lunchconcerten en Yang Yang Cai

Zoals elk jaar worden er, vanaf vrijdag, ook weer dagelijks gratis lunchconcerten gegeven door deelnemers aan de Summer Academy, die aan het festival is gekoppeld. Zo'n vijftig talentvolle, jonge musici van over de hele wereld krijgen in Groningen 10 dagen les van docenten, die zelf 's avonds hun kunsten vertonen tijdens de reguliere concerten.

In het programma is één inhoudelijke wijziging aangebracht: de Georgische pianist, componist en dj Alex Kordz, die maandag 22 juli een concert zou geven, heeft zich afgemeld. Hij wordt vervangen door pianiste Yang Yang Cai.