Eerste damwanden ringweg Groningen 'ingetrild'

Bouwcombinatie Herepoort is dinsdag begonnen met het 'intrillen' van de damwand voor de aanleg van de nieuwe, verdiepte Ring-Zuid in Groningen.

Ter hoogte van het 'cruiseschip' van de rijksdienst DUO, de karakteristieke kantoortoren langs de zuidelijke ringweg, werden de eerste van ruim 1700 damwandplaten de grond ingetrild.De stalen platen vormen straks aan weerszijden van het 1100 meter lange wegtracé een bouwput waarin vanaf volgend jaar de nieuwe ring wordt gebouwd. Het werk duurt nog tot eind dit jaar, maar het zwaartepunt valt deze zomer.

Ringweg zes weken gesloten

De Ring-Zuid is voor zes weken afgesloten in de rijrichting Hoogezand. Verkeer met die bestemming wordt via een lus om de stad omgeleid over de westelijke, noordelijke en oostelijke ring.Om overlast en schade in het omliggend gebied zoveel mogelijk te voorkomen, hebben Herepoort en opdrachtgevers Rijkswaterstaat en provincie Groningen gekozen voor een techniek waarbij de 32 meter lange staalplaten met een trilblok de bodem in worden gedreven.

Minder lawaai dan traditionele techniek

Dit 'intrillen' geeft minder lawaai en bodemberoering dan de traditionele hei-techniek. Herepoort heeft een Loket Damwand ingesteld waar omwonenden terecht kunnen als ze toch overlast of schade hebben. De bouwcombinatie houdt dat zelf ook in de gaten met tril- en geluidsmeters in de wijde omtrek. Van 850 omliggende panden is vooraf de onderhoudsstaat geregistreerd zodat direct kan worden vastgesteld of ze schade lopen door het werk.