Drukte op provinciale wegen in Groningen fors toegenomen

De verkeersdrukte op de meeste provinciale wegen in Groningen is in de afgelopen jaren toegenomen. Soms zelfs fors en zeker in de stad Groningen en omgeving.

Dat tonen de meest recente cijfers van de provincie Groningen. Die overheid houdt de verkeersintensiteit op haar wegen bij.

Hoendiep

De cijfers laten zien dat het deel van de N370 tussen Vrijheidsplein en Hoendiep in de stad Groningen (Ring West) het drukste provinciale wegdeel is. Op een gemiddelde werkdag passeren daar ruim 47.000 motorvoertuigen. In 2017 lag het gemiddeld aantal nog op ruim 42.000, vijf jaar geleden op ruim 39.000.

De 'koploper' wordt op de voet gevolgd door het deel van de N46 tussen Lewenborg en Beijum-Zuid. Daar passeren ruim 46.000 voertuigen op een werkdag. Vijf jaar geleden stond de teller nog op 36.000.

Grotere kernen

Andere wegdelen in en rond Groningen scoren ook hoog. ,,Net als wegen die naar Groningen leiden'', zegt Tekke Bonder, die zich namens de provincie met de verkeersintensiteit bezighoudt. ,,Naarmate je verder van de stad komt, wordt het rustiger. Waarbij het bij grotere kernen als Winschoten, Delfzijl, Veendam en Stadskanaal dan weer wat drukker wordt.''

Blauwe Roos

Bij Winschoten bijvoorbeeld ligt op de N367 het verkeersknooppunt Blauwe Roos. Op een werkdag rijden daar gemiddeld bijna 19.000 voertuigen over. In 2017 ging het om ruim 17.000. De verkeersopstoppingen op het knooppunt zijn zodanig dat de provincie het gaat aanpakken.

De N366 tussen Veendam en Ter Apel is een andere weg die hoog scoort. Bij de aansluiting op de N33, bij Veendam, passeren op een doordeweekse dag gemiddeld 20.000 voertuigen.

Westerwolde

Een heel ander beeld geeft het gebied Westerwolde, aan de Duitse grens. Daar liggen betrekkelijk veel wegen waar het rustig is en waar de drukte in de afgelopen jaren ook nauwelijks toenam. Over de N365 tussen Bourtange en de Duitse grens bijvoorbeeld rijden gemiddeld 1431 voertuigen op een werkdag. In 2014 ging het om 1352.

Dat wegtraject is niet het rustigste in de provincie. Op de N978 tussen Enumatil en Fanerweg/Pasop passeren op een werkdag gemiddeld 1141 voertuigen.

Absolute koploper

De absolute koppositie waar het om verkeersdrukte gaat, wordt overigens ingenomen door een rijksweg: de A7. Over het deel Oosterpoort-Europaplein van die weg rijden ruim 83.000 voertuigen op een dag. Vijf jaar geleden ging het om ruim 77.000.