Gewichtsconsulente vervalst kredietaanvraag: werkstraf

Een 40-jarige ex-inwoonster van Tynaarlo is donderdag door de politierechter in Leeuwarden wegens valsheid in geschrifte veroordeeld tot een werkstraf van 60 uur en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De vrouw heeft eind oktober 2017 een kredietaanvraag vervalst. Ze was destijds gewichtsconsulente en zat samen met nog een paar kleine bedrijfjes in een pand in Assen. Ze had geld nodig voor de aankoop van een afslankapparaat. Omdat ze zelf geen krediet kon krijgen, had ze de naam en de handtekening van een de andere huurders van het pand, de eigenaresse van een schoonheidssalon, gebruikt.

De verdachte, die op dat moment hoofdhuurder was van het pand, had ooit een kopie van de identiteitskaart en het rijbewijs van een andere vrouw gekregen. Die gegevens had ze vervolgens gebruikt op de vervalste kredietaanvraag.

De 40-jarige zou inmiddels zijn verhuisd naar Friesland. Ze was niet ingegaan op uitnodigingen van de reclassering voor een gesprek. Ook verscheen ze niet op de zitting van de politierechter.

De officier van justitie eiste vier maanden cel. Omdat de vrouw nog niet eerder met politie en justitie in aanraking was geweest ging het de rechter te ver om haar meteen naar de gevangenis te sturen. Aan de voorwaardelijke celstraf verbond de rechter een proeftijd van drie jaar. Tegen de politie had de vrouw gezegd dat ze niet moedwillig fraude had gepleegd.