Politie arresteert 26 jonge Stadjers voor straatroven, mishandelingen en diefstallen

Groningen - De politie in Groningen heeft in de afgelopen vier maanden in totaal 26 jongeren uit Groningen opgepakt wegens betrokkenheid bij straatroven, openlijk geweld en het stelen van tientallen scooters.

Sommige verdachten, jongeren in de leeftijd tussen 13 en 20 jaar, zijn meerdere keren aangehouden. Volgens teamchef Klaas Dunnink ,,waren zij uit op status en geld."

'Veel onrust in de noordelijke wijken van Groningen'

De politie spreekt van acht zware incidenten die voor veel onrust in de wijken in het noorden van de stad zorgden. Dunnink: ,,Zo zijn bijvoorbeeld drie verdachten aangehouden die de politie verantwoordelijk houdt voor de ongeregeldheden tijdens de afgelopen jaarwisseling in de Voermanstraat."

'Meerdere aanhoudingen sluiten we niet uit'

Tevens werd een reeks diefstallen van scooters opgelost. ,,We hebben onderdelen van scooters teruggevonden bij de aangehouden verdachten. Dit onderzoek, waarbij het vermoedelijk gaat om tientallen gestolen scooters, loopt nog. Meerdere aanhoudingen sluiten we niet uit."

De verdachten, met uitzondering van een verdachte van 18 jaar, zijn inmiddels in afwachting van de rechtszitting vrijgelaten. Deze verdachte is ondertussen voor de meervoudige kamer in Assen verschenen.

Reeks mishandelingen vormen aanleiding voor onderzoek

In maart van dit jaar startte de politie een onderzoek nadat in februari een reeks mishandelingen in de stad plaatsvond. Zo mishandelde een groepje jongens een fietser bij het tunneltje aan de Beijumerweg en werd op 18 februari een man bij een verkeersruzie op de Friesestraatweg op zijn hoofd geslagen met een hamer.

Kort daarvoor vond op 17 februari op de Sluiskade mishandeling plaats, waarbij ook met een vuurwapen werd gedreigd. ,,Dat was het moment waarop we zeiden: dit kan zo niet, hier gaan we fors op inzetten. Uiteindelijk werd een patroon zichtbaar en bleek dat de incidenten niet op zich zelf stonden."