Schippers van historisch vaartuig Jatrie op zoek naar 20.000 euro

De stichting die het historisch vaartuig De Jatrie beheert, is op zoek naar 20.000 euro. Dat geld heeft ze nodig voor de aanschaf van een motor.

De oorspronkelijke Brons-motor begaf het immers op 17 mei, met een enorme knal, waarschijnlijk als gevolg van een breuk in een van de zuigerveren.

Onherstelbaar

Snel werd duidelijk dat de motor onherstelbaar was beschadigd. Dat nieuws kwam hard aan bij de beheerders van Dat vaartuig stamt uit 1930 en is van het type Groninger Steilsteven. Het werd jaren geleden door de laatste eigenaar geschonken aan het Streekhistorisch Centrum in Stadskanaal. Dat vond vrijwilligers bereid de schuit te restaureren en er een bestemming voor te vinden. De vrijwilligers richtten de stichting op.

Boeken voor vergadering

,,We waren nog niet zo lang klaar met de restauratie toen de motor het begaf'', vertelt Jaap Duit. ,,Sindsdien ligt het in het Stadskanaal en kunnen we er niet mee varen. Dat willen we wel. Mensen kunnen het schip bijvoorbeeld boeken voor een vergadering en dan kan naar een afgesproken plek worden gevaren. Nu kan dat dus niet. Maar er is hoop.''

Keuze uit twee motoren

Via het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen kan de stichting namelijk een motor lenen. ,,En van het Brons Motoren-museum in Appingedam kunnen we een motor kopen'', zegt Duit. ,,We hebben dus een keuze maar in beide gevallen is geld nodig, voor de installatie en/of de koop. Zo'n 20.000 euro of iets minder is nodig. We schrijven fondsen aan en hopen zo geld te krijgen. Zelf hebben we dat niet.''