Muziek op Noorderzon: op reis langs sounds van over de hele wereld

GRONINGEN Het Noorderplantsoen en verschillende locaties in de binnenstad van Groningen weer omgetoverd tot podia voor het elfdaagse Noorderzon Performing Arts Festival Groningen.

Naast een uitgebreid programma vol theatervoorstellingen, lezingen en dansvoorstellingen, biedt het evenement op de 29e editie een afwisselende muziekline-up met meer dan 80 namen uit de nationale en internationale muziekwereld. De meeste daarvan zijn gratis te bezoeken. Meer informatie en het volledige programma is te vinden op noorderzon.nl.

Spiegeltent

Wie op muzikale reis wil, is dit jaar in de Spiegeltent in het Noorderplantsoen op het juiste adres. Het Noorse Stampestuen (i.s.m. Stichting Folk) neemt de bezoeker mee op een epische verkenningstocht naar het Amerika van de 19e eeuw. Charley Crockett verkent The South, waar Texas blues, cajunmuziek en rauwe eerlijkheid hem opwachten. Tot slot is er de americanaband Next Of Kin, bestaande uit muzikanten van DeWolff, Dawn Brothers en Merel Sophie, die rootsklassiekers en tijdloze americana naar Groningen brengen. Kaarten zijn verkrijgbaar via noorderzon.nl.

Het Dok

Het Dok is misschien wel het meest bijzondere muziekpodium van Nederland. Dit ‘drijvende’ platform in het Noorderplantsoen is elke avond gratis te bezoeken. De line-up is internationaal en zeer divers. Van de soul, psych rock en Braziliaanse tropicália van de Amerikaanse openingsact Golden Dawn Arkestra, via de aanstekelijke beats van het Congolese KOKOKO! naar Hollands glorie uit naam van slotact De Likt, die elektronische soundscapes combineert met hilarische teksten.

Podium Plataan, Podium Op Zuid, Dwergenpodium

Naast Het Dok zijn er elke dag nog veel meer vrij toegankelijke concerten. Podium Plataan host intieme, magische optredens door aanstormende én gevestigde talenten uit onder andere Denemarken en Chili. Podium Op Zuid is de openluchtbühne van Noorderzon waar - in samenwerking met vele partners - elke middag en avond een keur aan genres voorbijkomt, zoals jazz, hiphop, klassiek en woestijnblues. Geniet bij het Dwergenpodium (bij Bar de Dwergen)

’s middags van de eveneens gratis toegankelijke pop-upconcerten en ’s avonds van diverse dj’s.

Muziek DownTown

Ook op andere locaties in de binnenstad is Noorderzon te vinden. In de Lutherse Kerk speelt de Canadese wereldpianiste Vicky Chow (i.s.m. Soundsofmusic) twee expressieve en genuanceerde klassieke concerten, waar ze onder andere de minimal music van Philip Glass vertolkt. Someone/Tessa Rose Jackson verbindt in haar show in Simplon muziek met een psychedelische expositie vol augmented reality. OOST is tijdens Noorderzon het terrein waar op meerdere dagen officiële afterparty’s plaatsvinden. Vanaf middernacht zijn bezoekers hier meer dan welkom om te genieten van acts als JASSS en Dollkraut.

Noorderzon is van donderdag 15 tot en met zondag 25 augustus.