Rabbijn Awraham Soetendorp voor Kristallnacht Herdenkingslezing naar Groningen

Stichting Folkingestraat Synagoge heeft rabbijn Awraham Soetendorp gestrikt voor de Kristallnacht Herdenkingslezing 2019. Deze lezing wordt zondag 10 november gegeven in de synagoge in Groningen.

Awraham Shalom Soetendorp (Amsterdam, 1943) bracht zijn eerste levensjaren door bij pleegouders op een onderduikadres. Na de oorlog kwam hij terug bij zijn ouders.

Soetendorp woonde van 1948 tot 1953 in Israël. Hij was van 1968 tot 2008 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente in Den Haag.

Internationale maatschappelijke organisaties

Soetendorp is actief betrokken bij internationale maatschappelijke organisaties als Green Cross, Earth Charter, Water for Life, commissie voor Millennium Development Goals en One Voice.

Verder is hij president van de Europese Regio van de Wereld Unie van Progressief Jodendom en vicevoorzitter van het Global Forum of Spiritual and Parliamentary Leaders.

Hij is ook oprichter van het Fonds Hoop voor Kinderen.

Week van Respect

Awraham Soetendorp haakt in zijn Kristallnacht Herdenkingslezing aan bij de Week van Respect die in diezelfde periode wordt gehouden. De rabbijn nam tien jaar geleden het initiatief voor de Dag van Respect, waaruit de Week van Respect is voortgekomen.

De Week van Respect stimuleert jongeren samen te zorgen voor een samenleving waarin iedereen zich thuis voelt en waaraan iedereen deelneemt.

Klimaatprotest

Soetendorp is bovendien zeer betrokken bij het huidige klimaatprotest. Eerder dit jaar schreef hij een open brief aan de scholieren die tijdens schooltijd actie voerden voor klimaatmaatregelen. In zijn brief moedigde hij hen aan om met hun protest door te gaan.