Drie RUG-wetenschappers krijgen Rubiconfinanciering van NWO

Wanneer leidt een moeilijke jeugd tot ziekte? Kan voorraadbeheer beter met Big Data? Hoe gingen mensen in de achttiende eeuw met doofheid om? Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen gaan die vragen onderzoeken, dankzij het Rubiconprogramma.

Via het programma Rubicon financiert de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) onderzoeksprojecten in het buitenland van jonge, veelbelovende Nederlandse wetenschappers. Dit jaar dienden 81 jonge onderzoekers een voorstel in, waarvan de NWO er 17 honoreerde.

Leonie Elsenburg, Dennis Prak en Ruben Verwaal, die onlangs in Groningen gepromoveerd zijn, krijgen een Rubiconbeurs voor hun onderzoek.

Kopenhagen, München en Durham

Elsenburg gaat dat doen aan de universiteit van Kopenhagen in Denemarken. Ze bestudeert de samenhang tussen opgroeien in moeilijke omstandigheden, en gezondheidsproblemen op latere leeftijd. Elsenburg wil weten welke omstandigheden precies een risico vormen en wanneer.

Prak promoveerde bij de Faculteit Economie en Bedrijfskunde. Hij vertrekt naar München, waar hij zich aan de technische universiteit gaat bezighouden met de inzet van Big Data bij slimmer voorraadbeheer.

Het onderzoek van Ruben Verwaal combineert de medische wetenschappen met geschiedenis. Doven en slechthorenden voelen zich vaak buitengesloten. Verwaal gaat aan de universiteit van Durham in het Verenigd Koninkrijk uitzoeken hoe mensen in de achttiende eeuw doofheid en gehoorverschil aanpakten, vanuit een geïntegreerde sociale en medische benadering.