Raadsfracties springen in de bres voor thuisloze basketballers

Vijf gemeenteraadsfracties in Groningen willen dat het college in actie komt voor het tekort aan locaties waar binnen gesport mag worden.

Volgens de fracties van het CDA, 100% Groningen, VVD, PvdD en de Stadspartij mag het niet zo zijn dat sporthallen gesloten worden, voordat de gemeente met goede alternatieven komt.

Trainingslocatie gesloten

Begin deze maand werd bekend dat meer dan vijfhonderd (jeugd)leden van de Groningse basketbalverenigingen BV Groningen (BVG) en BV Scylla niet meer kunnen trainen, omdat trainingslocatie Het Corpushuis definitief is gesloten.

Het project 'Beter benutten' zou ervoor moeten zorgen dat sportaccommodaties efficiënter gebruikt worden, maar dat plan komt nog niet echt van de grond. Het probleem van de beschikbaarheid van sportlocaties wordt zo niet opgelost.

'Eerst alternatief vinden'

Fractievoorzitter René Bolle (CDA): ,,Het is onbegrijpelijk dat deze sportverenigingen zo vlak voor het nieuwe seizoen geen kant op kunnen. Wij willen dat er eerst alternatieven gevonden worden, voordat we sporthallen gaan sluiten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plaatsen van een tijdelijke sporthal of het bouwen van een nieuwe topsporthal waar ook Donar gebruik van kan maken."

'Onbestaanbaar voor topsportstad'

Ook Marjet Woldhuis (100% Groningen) is kritisch. ,,Deze situatie is onbestaanbaar in een stad die zich (top)sportstad noemt en hoog opgeeft over een gezonde leefstijl. We willen dat het college er alles aan doet om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen’, aldus Woldhuis.

De fracties hebben gezamenlijk schriftelijke vragen gesteld aan het college, zodat duidelijk wordt hoe dit heeft kunnen gebeuren en hoe de wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) dit probleem gaat oplossen.