Leukere kleren | Buitenspel

GRONINGEN Of ík nu ook al met FC Emmen begin te dwepen? Ik krijg de op licht verwijtende toon uitgesproken vraag naar aanleiding van een tweet die ik plaats voorafgaand aan het oefenduel tussen FC Emmen en FC Groningen.

Ik meld daarin dat de club van trainer Dick Lukkien zich naar mijn idee goed heeft versterkt. Is dat dwepen?

Een jaar geleden voorspelde ik hier dat Emmen en Fortuna Sittard weleens zouden kunnen gaan verrassen. Veel voetbalvolgers bleken in de voorspellingen de kwaliteiten van beide selecties en trainers flink te onderschatten. Terwijl Fortuna kampioen was geworden met goed voetbal en Emmen mooie dingen liet zien in de gewonnen play-offs tegen NEC en Sparta.

FC Emmen kende voor én na de winterstop een goede start en een finish en won ook nog eens twee keer van FC Groningen, de grote broer op wiens opleiding kleine broer sterk leunt. Tussendoor was het spel vaak erg matig. FC Emmen eindigde dan ook niet hoger dan veertiende, maar dat werd hier en daar wat dweperig als ‘wereldprestatie’ neergezet.

Emmen hield deze zomer grote opruiming. Van de ruim twintig vertrekkers waren alleen Scherpen en Cavlan basisspelers en had een handjevol andere spelers af en toe waarde voor de ploeg. De rest kwam tekort. De meeste nieuwkomers bij Emmen hebben een veel beter cv dan hun voorgangers. Volgende week zaterdag staan FC Emmen en FC Groningen tegenover elkaar.

Wat ik dan verwacht? Kleine broer is in de vakantie flink gegroeid, grote broer niet zozeer. Maar die draagt nu wel leukere kleren.

Wim Masker