Danny Buijs trekt aandacht Duitse reporters

GRONINGEN/HANNOVER De kwaliteit van het Duitse voetbal mag dan opnieuw ter discussie staan, met de Gründlichkeit van onze Oosterburen is nog steeds niks mis.

De keus om het door onweer bedreigde oefenduel Hannover 96 - FC Groningen op scherm te volgen in plaats van ter plekke valt gunstig uit dankzij een voortreffelijke beeldregistratie. Zonder onderbrekingen of haperingen komen de beelden via internet haarscherp binnen.

De commentaarstem is bovendien van ARD- of ZDF-kaliber, zij het dat de toon aanmerkelijk luchtiger is. Zo vertrouwt de commentator de kijker toe zich slechts bij uitzondering te wagen aan de uitspraak van de naam van de rechtsback van FC Groningen. De hoeveelheid en opeenvolging van de klinkers in de naam Deyovaisio Zeefuik zijn de man te gortig. Ook die in de achternaam. In het Duits komt de tweeklank ‘ui’ niet voor. Zeefuik spreekt de man daarom uit als Zeefoejik.

In de eerste twintig minuten domineert FC Groningen, constateert ook de toch niet geheel onpartijdige 96-commentator. Kaj Sierhuis, op maandag in de Hannoverscher Allgemeine Kak Sierhuis genoemd, benut een van drie goede kansen. Na een omzetting van 3-4-3 naar 4-3-3 krijgt Hannover meer grip op het aanvalsspel van FC Groningen en beginnen de aansporende coaching van Danny Buijs en diens armtatoeages de aandacht van de commentator te trekken. Hij beweert dat er klachten komen uit de aanpalende Zoo over geluidsoverlast die Buijs zou veroorzaken. Radio Buijs zendt vanaf de aftrap uit en is ononderbroken in de lucht. ‘Hou druk, hou druk’, loeit de trainer van FC Groningen onophoudelijk naar zijn spelers. Afgewisseld met enkele andere veel terugkerende tactische aanwijzingen. Je moet er maar tegen kunnen als speler.

Maar de aanwijzingen van Buijs snijden hout en zijn vaak nodig. Zijn ploeg is weer bizar jong. Want de 23-jarige Hrustic is zaterdag na aanvoerder Mike te Wierik (27) de oudste veldspeler.

Wim Masker