Bed in noodopvang voor internationale studenten kost 7 euro per nacht

De noodopvang voor studenten in slaapzalen aan de Peizerweg en Metaallaan gaat 7 euro per nacht kosten. Studenten moeten minimaal voor een week betalen, daarna is het bed dagelijks opzegbaar. Bij deze locaties zijn in totaal 180 bedden.

De slaapzalen worden pas gebruikt als de Esdoornflat vol is. Daar staan 120 gemeubileerde kamers klaar voor internationale studenten zonder woning. Deze kamers gaan 375 euro per maand kosten en zijn voorzien van kookgelegenheden.

'Zou gratis moeten zijn'

Koen Marée van studentenbeweging DAG: ,,Opvang in slaapzalen van maximaal 80 mensen, zonder kookgelegenheden, zou gratis moeten zijn."

,,Het is niet de schuld van de aankomende studenten dat de Rijksuniversiteit Groningen en Hanzehogeschool sneller groeien dan de stad aan kan, de instellingen zouden veel meer verantwoordelijkheid moeten nemen. We zijn het helaas haast normaal gaan vinden dat studenten überhaupt in een noodaccommodatie moeten verblijven", aldus Marée.

'Wij nemen verantwoordelijkheid'

Jorien Bakker, woordvoerder van de Rijksuniversiteit: ,,Wij nemen verantwoordelijkheid door ons samen met Hanze en gemeente in te spannen om ervoor te zorgen dat elke internationale student bij aanvang van zijn of haar studie onderdak heeft in of in de buurt van Groningen. We zijn dit jaar beter voorbereid dan andere jaren."

,,Voor de piekopvang is er een tegemoetkoming in de huurprijs. Die wordt betaald door de gemeente, Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool. Met deze tegemoetkoming en de huur die studenten betalen, kunnen de kosten van de noodopvang worden betaald.", aldus Bakker. Ze kan niet zeggen hoeveel geld de instellingen en gemeente bijdragen.

Noodtent

De gemeente, Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool hebben de handen ineengeslagen om de opvang van studenten goed te organiseren. Zij willen voorkomen dat net als vorig jaar de stad door studenten wordt overstroomd. Op Zernike Campus werd onder meer een noodtent ingezet.

Het is nog niet mogelijk aan te geven hoeveel buitenlandse studenten naar Groningen komen. Pas op 1 oktober staat vast hoeveel nieuwe studenten daadwerkelijk een opleiding volgen.