Tango beter dan een biertje

GRONINGEN Zaterdagmiddag 10 augustus organiseert Stichting Tango Argentino Groningen een openluchttango op het Waagplein. Zo’n acht paren domineren de dansvloer. Slaperige deuntjes, iets steviger repertoire en passionele klanken wisselen elkaar af.

Het publiek zit op het terras of stopt even om de zwierige bewegingen te bekijken. Max heeft zijn fotocamera in de aanslag voor een paar plaatjes. „Ik vind het niet echt mooi, maar ja, kwestie van smaak”, murmelt hij. „Ook jammer van die sportschoenen van de mannen, terwijl de vrouwen mooie hakken dragen.” Anna en Jurgen uit Utrecht doen een weekendje Groningen en vallen met hun neus in de boter. „Erg mooi. We hebben het vroeger veel gedaan”, vertelt Anna. „Wegens tijdgebrek lukt het niet meer.”

De paar spetters regen zal de dansers een zorg zijn. Ze lijken in trance en de rust die ze uitstralen is bijzonder. „We willen de mensen graag enthousiast krijgen voor de tango”, zegt Anne Myrrthe uit Pieterburen, die even een danspauze neemt. Dit jaar doet ze voor de achtste keer mee. „Het is erg leuk om te doen, zeker als je van een podium houdt. De dans hoort op straat, net als in Argentinië. Tango gaat over verlangen en geloof me: je wordt vrolijker van het dansen van de tango dan van het drinken van een biertje”, lacht ze. Van te voren begint de spanning al als we ons mooi aankleden voor de dans.” Toch is ze van mening dat de gymschoenen van de mannen ook kunnen. „Het is goed dat iedereen dat zelf mag kiezen”, besluit ze.

De zon breekt door op het Waagplein. Als je de ogen een beetje dichtknijpt is het net of je in Buenos Aires staat.

Ineke Doornbos